Създателите на Volkswagen и Audi в сътрудничество с MIT специалисти са създали симпатично периферно устройство за бордовия компютър на автомобилите. То се нарича AIDA и по същност е робот, предвиден да се поставя на арматурното табло. За какво ще служи?

AIDA ще има връзка със службите, подаващи сигнали за задръствания, затворени участъци от пътя, а също така ще препредава в реално време и данни за особено лоши метеорологични условия. Комуникацията с GPS устройствата и сигналите от бордовия компютър се разбират от само себе си.

Особено интересните функции на AIDA ще са свързани с нейните положителни качества на приятен спътник. Специален сензор ще разпознава настроението на шофьора по лицето му, като роботът ще реагира адекватно - било с усмивка, тъжна гримаса или намигане. Идеята е да не ви е скучно, когато пътувате сами. Но това ще има и практични измерения. Умният робот ще следи и никога да не заспивате зад волана.

Създателите изпипват и система, която ще позволява на начинаещи шофьори да получават съвети от AIDA за оптимизация на шофирането - както за най-разумната скорост в даден момент, така и за поведението на шофьора като цяло.

Тагове: