Днес от Phonebloks показаха своята най-нова цел – създаването на модулен умен часовник, наречен просто Blocks! Те са вдъхновени от концепцията за модулен смартфон, която привлече огромно внимание и накара гиганта Google да се заеме сериозно с тази задача (Project Ara).

Като че ли умните часовници не постигнаха този ефект, който създадоха смартфоните през последните години. Дори след представянето на Apple Watch и Moto 360 ние не виждаме огромни тълпи, които искат да имат тези умни носещи се устройства. Все пак това е само началото и очакваме подобрения в следващите години, но никоя компания не е успяла да накара масовия потребител да поиска да има умен часовник сега.

С Blocks потребителите могат да решат какъв хардуер искат в умния си часовник. Може да изберете сами дали той ще е кръгъл, правоъгълен, квадратен или извит по китката. Също така ще можете да изберете дали да има GPS модул, повече RAM, по-бърз процесор, сензори за измерване на пулс и т.н. Всички модули се съединяват по такъв начин, че де факто играят ролята на верижка.

Компанията е получила финансиране от Intel, за да се справи с предизвикателството да създаде т.нар. модулни модули. Тези модули могат да бъдат персонализирани и да променят външния вид на устройството по същия начин, по който могат да променят вътрешния хардуер.

Преговаря се и с други големи компании, за да се случат нещата по-лесно. В същото време от Phoneblocks казват, че работят върху софтуер и са се ориентирали към Tizen OS като първоначална база за развитие.

 

 

Прочети още: Ново видео демонстрира възможностите на модулният Project Ara