Тук нееднократно сме ви представяли различни часовници. Виждали сте какви ли не концептуални и реални ръчни, настолни и стенни модели. Някои от тях са артистични инсталации, други са просто откачен полет на въображението, а трети впечатляват с функционалност и външен вид. И разбира се, колкото по-нестандартен е циферблатът, толкова по-добре. От Dezeen, сайт за най-новото в света на дизайна и архитектурата, са направили любопитна подборка на 10 уникални часовника. Ето кои са най-удивителните според тях:

 

1.Clock Clock

Любопитна инсталация от 24 отделни часовника. В четири групи от по шест те образуват нещо като четири екрана. Върху тях чрез стрелките си те показват отделните цифри, които образуват точния час. Проектът принадлежи на шведското дизайнерско студио Humans since 1982.

 

2.Fortis IQ

Ето един ръчен часовник за онези, които обичат да се хвалят със своя интелект. Циферблатът прилича на черна дъска, върху която са надраскани часовете. Само че ако се вгледате внимателно, ще забележите, че числото за всеки час е кодирано с формула или с любопитен начин за изписване. Моделът е на Ролф Сахс и е част от продуктовата гама на марката Fortis.

 

3.V.01

Всъщност това е цяла линия дигитални ръчни часовници, които се предлагат в черно, златно и сребърно. Те са с корпус, изработен от неръждаема стомана и кристал. Каишките са кожени. Серията е проект на Дейвид Ериксън.

 

4.Без стрелки

Ръчният часовник, който виждате е с изключително минималистичен дизайн. Той е изцяло решен в черно и бяло, а стрелките липсват. Вместо тях по циферблата се движат точици с различна големина. Denis Guidone от Милано е дизайнерът зад дискретния модел.

 

5.Графикът ви върху циферблат

На пръв поглед и отдалеч този часовник едва ли ще ви впечатли с класическия си силует. Трябва да се приближите, за да забележите, че върху циферблата му можете да намерите целия си график – отбелязано е кога да спите, кога да работите, кога да се социализирате, кога да пътувате и какво ли още не. А да, и двете части на каишката са в различни цветове, вдъхновени от деня и нощта. Идеята е на лондонския дизайнер Криспин Джоунс от Mr. Jones Watches.

 

6.Extra Normal Grande

Още един ръчен часовник с доста минималистичен външен вид. Върху циферблата му няма нищо излишно. Малката стрелка всъщност е цял въртящ се диск с прорез, през който се вижда стойността на часа. 

 

7.Ora Imprecisa

Denis Guidone се появява за втори път в класацията. Тук неговият модел се отличава с нестандартни стрелки. Червената плетеница отговаря за минутите, а черната – за часовете. За да познаете колко е часът, трябва да определите точното разположение на свободните краища на оплетените нишки.

 

8.Марк Нюсън за Ikepod

 

9.Analog Digital Clock (без снимка)

Това е втората артистична инсталация в класацията на Dezeen. Вижте кратко видео, от което сами ще разберете какво този часовник толкова любопитен.

 

 

10.Trapezoid (последната снимка в галерията)

Доста масивно японско творение за марката Issey Miyake. 

 

Тагове: