Freescale Semiconductor, Inc е американска компания, която проектира и произвежда хардуер за вграждане. Тя е произвела над 17 милиарда полупроводникови чипове, които са влезли в употреба в продукти по целия свят.

Сега Freescale показа най-новия си и най-миниатюрен ARM микроконтролер в света KL03 (на снимката). С размери от 1,6 мм до 2 мм Cortex-M0+ чипът е с 15 на сто по-малък от своя предшественик. Той е достатъчно миниатюрен, за да се побере върху една от вдлъбнатините на топка за голф. Въпреки умаления си профил този чип е по-лесен за програмиране и е енергийно по-ефективен.

Но размерът не е само за самохвалство, разбира се. Freescale ще помага на проекта „Интернет на нещата“ с KL03, където една малка част от милиметъра може да направи голяма разлика. Ако все още не сте чували за „Интернет на нещата“, то трябва да знаете, че проектът цели да развие технологиите и да позволи на ежедневно употребявани вещи като телефони, автомобили, домакински уреди, дрехи и дори храни да се свързват безжично към интернет чрез интелигентни чипове. Така тези вещи ще могат да събират и обменят данни помежду си.

Заинтересованите компании няма да могат да използват новия чип на Freescale, докато той не започне да се произвежда масово през юни тази година. Това ще да доведе до много по-компактни интелигентни уреди и продукти.

 

Нов чип на IBM слага Google Fiber в малкия си джоб!