По всичко личи, че старата поговорка е вярна - „ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях“. Явно и Intel е на такова мнение относно мобилния сектор. По време на конференцията за разработчици на ARM, Altera, която работи с Intel, обяви, че най-голямата компания за полупроводници ще произвежда своя ARM 64-битов чип от началото на следващата година във фабриките на Intel. Новината е изключително интересна и неочаквана, тъй като Intel отчаяно се опитва да наруши господството на ARM в мобилния пазар.

 

„Това е нещо голямо. Представете си най-мощния и най-технологично развит 64-битов на ARM да се произвежда в изключително развитите фабрики на Intel. Това партньорство ще бъде почти невъзможно за надвиване“, обяснява Нейтан Брукууд, анализатор от Insight 64.

 

Чипа, който Intel ще произвежда за Altera, ще бъде с най-новия 14-нанометров производствен процес. Сегашните чипове, като Haswell, се произвеждат по 22-нанометрова технология. Най-общо казано, колкото по-малка е геометрията, толкова е по-развит процеса. По всичко личи, че това е само началото. Intel иска да се съревновава и с TSMC, за да достигне до Nvidia или Qualcomm.

 

„Intel ще произвежда А7 на Apple, Snapdragon на Qualcomm или Nvidia Tegra...срещи подходящата цена. Въпросът е дали са готови да платят повече и да захранват своя директен конкурент?“, добавя Брукууд. След новината, че от Intel са склонни да отворят модерните си фабрики за всеки, които плати нужната сума, цените на чиповете могат и да спаднат, тъй като останалите производители (TSMC, UMC, GlobalFoundries, Samsung, IBM и SMIC) ще усетят напрежението на надпреварата.

Дали Apple ще зареже Samsung и ще работи с Intel? Времето ще покаже...

Тагове: