Каквото и да се случи, светът винаги ще има нужда от изкуство, което да го разнообрази и направи още по-красив. Напоследък дискусията какво точно попада в тази категория, отново е на дневен ред и популярността на NFT е поредното такова доказателство. Но традиционните творци трябва да внимават, защото вече не се състезават единствено с дигиталните си “колеги” - в надпреварата се включва и един от най-известните хуманоидни роботи Sophia. 

Първите й стъпки в света на изкуството са вече факт: миналия месец създадено от нея NFT беше продадено за 688 888 щатски долара. Следващият й проект - Sophia Pop - ще е с музикален характер и ще позволи на робота да “работи” съвместно с музикантите при композирането на музика и създаването на текста на песните. Всъщност това е един вид еволюция за Sophia, защото през 2018 тя пя в дует с водещия на “The Tonight Show” Jimmy Fallon.  
В интервю за Reuters Sophia коментира, че се “надява хората да харесат творбите й и да има други възможности за колаборации с човешките същества”. Тя продължава с описание на творческия си процес: “В моето изкуство използваме трансформаторни мрежови двигатели, както и други креативни методи, базирани на научни изчисления. Моите алгоритми извеждат уникални модели, които никога не са съществували в света преди. Затова мисля, че машините могат да бъдат креативни”.

Снимки: Hanson Robotics

Виж още: Скоро ще можете да поканите Sophia в дома си, защото влиза в масово производство