SSD дисковете и други устройства с флаш памети скоро ще станат по-евтини и по-обемни благодарение на Toshiba и Intel. И двете компании разкриха нови "3D NAND" чипове памет, които са подредени в слоеве, за да съхраняват повече данни.

От Toshiba заявиха, че са създали първия в света 48-слоен NAND с 16 GB капацитет. Японската компания изобрети флаш паметта и има най-малките NAND клетките в света с големина от 15 nm. Toshiba представи успешно инженерни мостри, но тях няма да видим в продукти поне още една година.

В същото време Intel и техният партньор Micron разкриха, че са произвели собствени 32-слойни NAND чипове, които също трябва да пристигнат в SSD дисковете след около година. Те имат още по-голяма NAND памет от Toshiba - 32 GB, а скоро ще видим и 48 GB версия. От Micron казват, че чиповете могат да се използват за направата на M.2 PCIe SSD дискове с размер колкото дъвка и с капацитет до 3.5 TB и 2,5-инчови SSD дискове с 10 TB капацитет - наравно с най-новите твърди дискове.

Всичко това означава, че Toshiba, Intel / Micron и компаниите, използващи техните чипове, скоро ще бъдат по-сериозна конкуренция на Samsung, които използват 3D NAND технологии от доста дълго време. Резултатът ще бъде положителен най-вече за потребителите, които ще получат по-голям капацитет и по-евтини SSD дискове.

 

Прочетете още: Колко свободно пространство получаваме с Galaxy S6 и S6 Edge? 

Тагове: