Вятърните турбини на Google не приличат на тези, които сте виждали досега. Те по-скоро наподобяват "самолети", оборудвани с осем витла, които са вързани към докинг станция. Когато са освободени, те се издигат до 450 метра във въздуха. На тази височина „самолетът“ започва да прави големи кръгове в небето. Въртенето превръща всяко от осемте витла в отделни турбини, които изпращат 600 kW обратно на Земята.

Google работи по вятърни турбини от известно време, отчасти благодарение на закупуването на енергийната компания Makani Power през 2013 г. Турбините, които са тествани до момента, са с размер 8 метра в дължина. Тези, които Google планира да освободи през следващия месец, ще са 25-метрови.

Астро Телер от Google X казва, че компанията е пускала по-малките версии в най-суровите вятърни среди. "Лари Пейдж ми каза: Не забравяй да разбиеш най-малко пет тестови версии", казва Телер. "Това, което той имаше предвид... ако не счупиш експерименталното оборудване по време на тестовете, би могъл да се учиш по-бързо. И знам, че е прав."

За да тества турбините, екипът заминава на едно от най-ветровитите места в Северна Америка - Пиджен-Пойнт в Калифорния. Там скоростта на вятъра може да се промени с 30 километра в час за секунда, а посоката му може да се промени с 90 градуса в секунда, казва Телер. Но турбините не са се счупили. "Не успяхме да се провалим. Не се разбихме нито веднъж."

 

 

Прочетете още: Google стъпва в България със свой официален офис