Най-новата функция на графена е... да спира куршуми! Изследователи от Масачузетския университет в Амхърст са установили, че „чудотворният“ материал значително превъзхожда стоманата и дори кевлара.

Тестването на ултра-леки въглеродни листове, с дебелина на един атом, се оказа трудно нещо, тъй като те се разпадат при контакт с нормални куршуми. Затова екипът използва лазерни импулси, за да изстрелва стъклени куршуми с микронна големина към листите със скорост около 2 995.168 м/с - това е около една трета от скоростта на куршум M16. Листовете с от 30 до 300 слоя дебелина, абсорбират въздействията много по-добре от другите материали, деформирайки се във формата на конус, който след това се пука.

Лошата новина е, че листове от графен (за момента) са прекалено крехки, за да се направи по-твърд материал. Отговорът може да се крие в „пришиването“ на „люспи“ графен заедно, което ще промени ориентацията, за да се предотврати напукване. Ако учените успеят да постигнат това, в бъдеще защитата от куршуми би се повишила значително, а приложението на „новия“ материал би било огромно.

 

 

Прочетете още: Учени създадоха защитно фолио, което прави екрана на смартфона ви неразрушим

Тагове: