САЩ се похвали с разработката и успешното тестване на умен куршум с военна цел, става ясно от нов пост на DARPA в микроблогинг социалната мрежа Twitter. Умните куршуми коригират траекторията си по време на полета и поразяват целта, въпреки че прицелването е направено в точка встрани от нея. 

Припомняме, че DARPA е програмата на Министерството на отбраната на САЩ за авангардни разработки. Новото видео, представляващо запис на стрелба с 50-ти калибър патрони, снабдени със система за коригиране на полета, е неясно, но показва възможностите на технологията. 

На страницата на програмата се казва, че нейната цел е да помогне на снайперистите да бъдат по-бързи, по-ефективни и да съкрати времето между поразяването на няколко цели: „Със сегашната технология за военните снайперисти и изключително предизвикателство да поразяват движещи се цели в трудни условия като силен вятър или запрашяване, каквите срещат в Афганистан. Жизнено важно е снайперистите да могат бързо и по-точно да поразяват целите си, тъй като всеки пропуск засилва опасността от разкриването им".

Разработката на DARPA отива отвъд това, което демонстрира тексаската компания TrackingPoint, защото корекцията на куршума започва след като той е изстрелян. В системата Xact System, приложена на ловни пушки, вграден компютър изчислява според конкретните параметри на околната среда къде трябва да се прицели стрелящият и кога да произведе изстрел. Това е особено удобно за стрелба на разстояние над 1 км, при което куршумът губи до 2 м в сравнение с оптичната линия към целта. Пентагонът купи шест такива пушки, струващи 17 500 долара, пише агенция Крос.  

Източник: DARPA/Twitter, изображение: U.S. Army

Вижте: Boeing започва работа по най-мощната ракета носител, създавана досега

Тагове: