Корпорацията GE Lighting съвместно с американската компания SST разработва улични лампи, които ще помогнат на полицията в борбата с престъпността.
Благодарение на технологията ShotSpotter “умното“ улично осветление ще може да различава звука на огнестрелно оръжие на фона на обичайния градски шум, изчислявайки приблизителното място до местопроизшествието и дори да предава тези данни на патрулиращите полицейски автомобили.

 

Системата ShotSpotter е заимствана от военните, които определят с нейна помощ направлението и далечината на вражеския огън. В състава й влизат няколко високочувствителни микрофона и софтуер, правещ изчисления на базата на акустичната информация. Технологията, адаптирана за уличното осветление, ще може не само да определя звука на стрелбата на фона на градския шум, но и да я различи от подобните звуци от фойерверки и пиратки.

Според статистика на услугата 911 позвъняванията за стрелба, които пристигат, са десет пъти по-малко от реалните случаи, като голяма част от тях вече са и с изтекла давност в момента на обаждането. Системата ShotSpotter е в тестови режим и вече се използва от властите в Ню Йорк, Вашингтон, Сан Франциско и още 86 града в САЩ. Полицията на Сан Франциско веднага е отчела спад на регистрираните улични престъпления с използване на огнестрелно оръжие с около 50%.