Представете си улични лампи, които усещат, че идвате. Може да уведомят за вашето пристигане. Ако сте на среща – могат да подготвят атмосферата. Могат да сменят цвета си и дори да сигнализират, че скоро ще изгорят.

 

В няколко общини в Европа всичко това е възможно. Системата се нарича Tvilight и е изобретение на на холандския дизайнер Chintan Shah. Идеята се зародила, докато се разхождал и наблюдавал уличното осветление. На улицата бил само той, а всички лампи светели. Shah се запитал колко струват на общината – цифрите били доста интересни. Уличните лампи струват на Европа над 10 млрд. евро, което е повече от 40% от цялата сума, която плащат общините за електричество.

 

Уличното осветление генерира 40 млн. тона вредни емисии годишно (CO2) – достатъчно за задвижване на 20 млн. автомобили. Решението на Shah било просто – да се създаде интелигентно улично осветление, което да е базирано на безжични сензори. Лампите ще светват само при наличието на човек, колело или кола, а през останалото време ще бъдат затъмнени. Дизайнерът е разработил и система, която да различава хора от малки животни (мишки, котки), за да се избегне ненужно запалване на лампите.

 

Проектът печели университетски конкурс и малко след това получава нужното финансиране. В момента Tvilight е инсталирано в четири холандски общини и една в Ирландия. Има проявен интерес от Израел, Турция, САЩ, Австралия, Индия и Япония.

 

Основната цел на системата е да пести енергия – тя ще намали вредните емисии от уличното осветление с 80%. Shah не спира дотук. Той иска да направи околната ни среда „по-човешка, по-естествена“.

Тагове: