Tindie е платформа за фенове на "направи-си-сам" хардуера. Емил Петрон е основателят на сайта и от самото начало предлага продажба на матрици, сензори, роботи и какво ли още не.

Днес 600 изобретателя предлагат над 3000 продукта с доставка до над 80 държави, а някои от купувачите са австралийското правителство, Google и NASA. Инди разработчиците на хардуер откриват в Tindie място за предлагане на технологията си извън ebay и това им дава доста по-добро поле за изява.

Tindie е и най-голямата колекция на "направи-си-сам" хардуер в света, a по-голяма част от идентичността на сайта е свързана с търговията. Докато софтуерът отдавна е възприел идеята за отворен код, който е достъпен на всички, при физическите устройства нещата изостават с десетилетия.

Въпреки това проекти като Arduino показват, че отварянето на кода не е проблем. 30-доларовият микроконтролер е с отворен код и огромни продажби – хората в бранша искат да подкрепят други създатели, подобни на тях, вместо копиращото продукти масово производство.

Можем само да се надяваме на хардуерен проект, който ще избута индустрията напред толкова, колкото Linux – софтуерната. Успех, Tindie.

Тагове: