Председателя на Управителния съвет на Google Ерик Шмид направи интересна прогноза, според която още в края на това десетилетие в света няма да останат хора без достъп до Интернет. „Сега, на един човек, имащ достъп до Мрежата се падат двама, които нямат. Към 2020 година ще бъде включен всеки", написа Шмид в своята страница в Google+.

 

Това изявление предизвика оживена дискусия. В коментарите към поста, много от потребителите наричат мнението на шефа от Google твърде оптимистично, а един от тях лаконично е изразил обща гледна точка - „Що за глупост? В света има 1 милиард души, които нямат с какво да се хранят". Самият Шмид не е дал за пример никаква статистика или някакви разяснения, върху които се базира неговата прогноза.

Бившият Генерален директор на Google сигурно е имал впредвид, че скоро компанията ще започне активно да действа като интернет провайдър. В рамките на проекта Fiber компанията вече прокарва в САЩ широколентови мрежи с пропускателна способност 1 гигабит в секунда. Припомняме, че от януари, компанията разгърна в своята щаб квартира експериментална безжична мрежа с радиус на действие 3 километра.