Apple и IBM обявиха, че са достигнали до "повратна точка в своето партньорство", което ще "предефинира начина, по който се реализира всичко, и ще предизвика истинска промяна в мобилния бизнес". Казано по-просто, тяхната цел е да съчетаят силните си страни и да се справят с агресивния бизнес пазар.

От IBM заявиха, че ще допринесат със своите експертни анализи и данни, а Apple ще предложи "елегантно потребителско изживяване за iPhone и iPAD". Този ход може да превърне Apple в истински бизнес играч, тъй като те обикновено се фокусират над обикновените потребители. Това също може да разпали и нова битка с Microsoft, която сега повече от всякога е фокусирана върху бизнес пазара и облачните услуги.

IBM ще продава iOS устройства на корпоративни клиенти, които ще идват с предварително инсталиран бизнес софтуер, разработен в сътрудничество с Apple. Тези приложения ще станат достъпни още тази есен, а още нови можем да очакваме през 2015 година. И двете компании обещават "нова категория мобилни приложения", които са насочени към нуждите на специфични индустрии – в търговията на дребно, здравеопазването, банковото дело, пътуванията, телекомуникациите и застрахователния бизнес.

Приложенията, разбира се, ще използват „облачните“ услуги от инфраструктурата на IBM, като през цялото време ще съжителстват със собствените услуги на Apple като iCloud. От Apple също така обявиха, че планират да добавят нов AppleCare for Enterprise за обслужване на клиенти, който ще предостави на IT отделите и потребителите 24/7 поддръжка.

В интервю с Recode Тим Кук каза, че Apple трябва да отговаря на всяка възможна нужда на потребителите. "Ние сме добри в изграждането на едно опростено изживяване и в създаването на устройства", каза той. Apple се справя добре и без подкрепата на IBM. Множество компании от Fortune 500 вече са разгърнали много, много iPhone-и и iPad-и до крайните си потребители.

 

с

Вирджиния Ромети (CEO, IBM) и Тим Кук (CEO, Apple)

Но все пак съюзяването с IBM ще даде още един тласък напред. "Може да се каже, че има ново ниво за достигане до бизнеса", каза той пред CNBC. "Знаехме, че ние не можем да го направим сами", заяви Кук, добавяйки, че Apple са открили "сродна душа" в IBM.

Вирджиния Ромети, главен изпълнителен директор на IBM, е съгласна с това. "Ние сме щастливи да се съюзим с Apple, чиито иновации преобразиха живота ни по начини, който ние приемаме за даденост и не можем да си представим да живеем без тях", каза тя в изявление. "Нашият съюз ще донесе същия вид трансформация в начина, по който работят хората и индустриите.“

Тагове: