Apple обяви своите приходи за третото тримесечие на 2015 г. и резултатите отново са впечатляващи. Инвеститорите бяха нетърпеливи да видят всички подробности за това, колко добре се продава новият Apple Watch, но все пак по-голямата част от приходите на компанията идват от iPhone, iPAD и продажбите на Mac. На четвърто място са цифровите стоки и услуги. Apple генерира 49.6 милиарда щатски долара приходи, малко над очакванията за 49 милиарда от анализаторите. Реализираната печалба възлиза на 10.7 милиарда щатски долара.

Консенсусът сред анализаторите е, че Apple ще продаде около 4 милиона Apple Watch модела през това тримесечие. Но като се има предвид широкият обхват на цените на различните модели на умния часовник, както и фактът, че приходите включват продажбите на устройства като iPod, Apple TV и Beats хардуер, е трудно, ако не и невъзможно да се разбере точната бройка продадени часовници.

Приходите от "други продукти" са скочили до 2.64 милиарда щатски долара, доста над 1.76 милиарда, които Apple спечели в тази категория за същия период на миналата година.

Apple CFO Лука Маестри казва пред The New York Times, че продажбите на Apple Watch "в първите девет седмици надвишават тези на iPhone и IPAD в техните първи девет седмици от наличността им на пазара". Маестри също заяви пред Асошиейтед прес, че приходите от продажби на Apple Watch са помогнали за нарастване с 952 милиона щатски долара на приходите от "други продукти".

Продажбите на iPhone продължават да бъдат основно перо в растежа на Apple, където те дават близо 70 на сто от приходите от дейността на компанията. Apple е продала 47.5 милиона iPhone-и през третото тримесечие, в сравнение с 35 милиона за същия период на миналата година. Но анализаторите очакваха продажбите да са около 49-50 милиона единици.

Apple също е продала 10.9 милиона iPad-а това тримесечие, в сравнение с 13.3 милиона през третото тримесечие на 2014 г. Продадените Mac-ове са 4.8 милиона в сравнение с 4.4 млн. за същия период на миналата година. Китай продължава да бъде най-големият двигател на растежа, като продажбите там година след година се увеличават с над 100 процента на годишна база.

"Имахме невероятно тримесечие с увеличение на приходите от iPhone с 59 процента на годишна база, силни продажби на Mac, рекордни приходи от услуги, задвижвани от App Store, и едно чудесно начало за Apple Watch", казва Тим Кук в изявление.

Прочетете още: Microsoft отчита големи загуби през четвъртото финансово тримесечие