Microsoft отчете приходите си за второто тримесечие на финансовата 2015 година и не е изненадващо, че отписването на масивната сума от 7,6 млрд. щатски долара от покупката на Nokia отнема всякакви шансове за печалба. Заради отписването загубата на Microsoft възлиза на 2,1 млрд. щатски долара за тримесечието. С изключение на отписването и свързани разходи другите бизнеси на Microsoft реализират печалба от 6,4 милиарда щатски долара при 22,2 милиарда щатски долара приходи.

Компанията отбелязва, че приходите от Windows OEM производителите падат с 22 на сто поради прекъснатата поддръжка на Windows XP, но приходите от Surface линията на Microsoft нараства със 117 процента до 888 милиона щатски долара заради силните продажби на Surface Pro 3 и Surface 3.

Бизнесът със смартфони на Microsoft нараства с 10 на сто на годишна база до 8,4 милиона единици, но по-ниските средни продажни цени довеждат до спад на приходите от 68 процента. Xbox подразделението успява да разшири продажбите си с 30 на сто до 1,4 милиона за тримесечието.

По-позитивните новини са, че Microsoft Office 365 абонатите са се увеличили до 15 милиона, от почти 3 милиона от предходното тримесечие! Маржовете също са се увеличили драстично на годишна база - до 26 процента спрямо 17 процента за същия период на миналата година.

Очакваме всички погледи да са насочени към Windows 10, която ще стартира официално през следващата седмица. Microsoft е в преходен период през цялата година, като главният изпълнителен директор Сатя Надела направи големи промени в структурата и цялостната мисия на компанията. Ръководителят на Windows Тери Майерсън наскоро пое всички бизнес устройства на Microsoft, запълвайки празнините, оставени от Стивън Елоп и Джо Харлоу, които наскоро напуснаха компанията.

Доклад от ZDNet посочва, че шефът на Surface Панос Панай вече отговаря и за подразделението Premium Devices, точно под Майерсън, което обхваща неща като Surface, смартфоните, Xbox, фитнес устройството Band, както и HoloLens.

По всичко изглежда, че Windows 10 няма да бъде бъркотията, която представляваше Windows 8, но Microsoft ще трябва да направи безупречен старт, за да се възползва от предимствата на новата платформа в своя бизнес.

 

Прочетете още: Windows 10 ще се продава на USB флашки