Apple се съгласи да плати 318 милиона евро, за да се уреди разследване за съмнения за данъчни измами на компанията в Италия. Според доклад на италианския вестник La Repubblica, Apple е в процес на разследване по подозрения, че не е декларирала доходи в Италия между 2008 и 2013 г. La Repubblica твърди, че италианския филиал на Apple, Apple Italia, е трябвало да изплати около 880 милиона евро корпоративен данък през този период, но вместо това са платени само 30 милиона евро.

Твърди се също така, че Apple е избягвала данъци в Италия чрез резервация на продукти от Ирландия, където е седалището на компанията за Европа. Ирландия има едно от най-ниските нива на облагане с корпоративен данък в ЕС - само 12,5 процента в сравнение с 27,5 процента в Италия.

Apple все още не е коментирала плащането на данъка в Италия, но според доклад от Ройтерс, съдебно разследване към компанията (включително и към трима Apple мениджъри) ще продължи.

Самата Apple винаги е твърдял, че следва закона и, подобно на други компании, при обвинения в избягване на данъчно облагане, вината се прехвърля върху политиците, които не са въвели по-справедливи системи.

В скорошно интервю с Чарли Роуз за предаването „60 минути“, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук описа претенции, че компанията избягва плащането на данъци върху доходите в САЩ и чужбина като "пълни политически глупости." "Няма истина зад това", каза Кук пред Роуз. "Apple изплаща всеки дължим долар за данъци."

 

Прочетете още: Apple може да планира още радио станции като Beats 1