Apple е спряла да плаща възнаграждения на Qualcomm и казва, че няма да възобнови тези плащания отново, докато има съдебни битки между двете компании.

Това е най-новата ескалация в отношенията между Apple и Qualcomm. Apple твърди, че Qualcomm налага прекалено високи лицензионни такси за патенти в продължение на години.

Правната битка бе стартирана от Федералната комисия по търговия на САЩ, която започна да съди Qualcomm за антиконкурентни практики през януари. Apple заведе дело в Калифорния само няколко дни по-късно и оттогава пусна съдебни искове и във Великобритания и Китай .

Това е агресивен ход на Apple, който показва, че компанията смята, че ще спечели делата.

В Qualcomm не са въодушевени от решението. В съобщение до пресата, главният съветник на Qualcomm Дон Розенберг казва, че лицензионните споразумения на Apple остават "валидни и изпълними."

Apple технически не плаща директно на Qualcomm. Вместо това, тя плаща таксите за iPhone и iPad  на производителите, които след това  плащат на Qualcomm. Но тъй като Apple няма да осигурява парите на производителите те няма да могат да плащат на производителя на чипове.

 

 

Тагове: