Замисляли ли сте се от какво е направен вашият смартфон?

Повечето модерни телефони съдържат компоненти, изградени от около 70 елемента от периодичната таблица, 60 вида метали и 16 - 17 редки земни елементи. Всички те обаче трябва да идват отнякъде и в последно време ресурсите се експлоатират значително.

Това е една от причините Apple да обяви промяна в своята политика, съгласно която компанията ще спре изцяло да извлича елементи от земята. Компанията веднъж се бе забъркала в скандал с кобалтова мина в Конго, в която работят деца, за да извлекат ценния метал, използван в устройствата на Apple.

Новата визия на компанията е продуктите ѝ да се произвеждат изцяло от рециклирани материали, а решението си тя оправдава с опасните климатични промени и изчерпването на ресурсите. Анализът на Apple показва, че след 10 - 15 години някои от важните елементи в земните недра вече няма да са достъпни и затова трябва да се търсят алтернативи за тях.

Това не е първата еко инициатива на компанията. Тя вече захранва 96 процента от инфраструктурата си с възобновяема енергия, с което дава добър пример за другите технологични гиганти.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от Tech

Lotus Elise Cup 260: мечта в ограничени количества

10 | Преди 17 ч.