Ъпдейтите на Android за устройства извън Nexus линията на Google продължават да бъдат сериозен проблем за платформата. В повечето случаи хардуерът на устройствата е напълно задоволителен, за да работи добре с чиста версия на зеления робот, но софтуерните добавки на HTC, Samsung, Sony и др. правят ъпдейта невъзможен. В други случаи пък става въпрос просто за неоправдани финансови и човешки ресурси, макар самите ние да сме на мнение, че покупката на смартфон или таблет едва започва с отварянето на кутията. 

Макар фрагментацията на Android постепенно да става по-малка, не липсват и неприятни новини. Наскоро Sony обяви, че Xperia T и TX ще получат Android 4.1 Jelly Bean през февруари 2013 г., а по-късно такъв ще бъде наличен и за Xperia S, acro S, Xperi ion, Xperia P, Xperia go и Xperia J.

За съжаление всички модели от 2011 г. ще останат без актуализация и последната версия на Android, която ще могат да използват официално, е 4.0.4. Имайки предвид, че Nexus S и Galaxy Nexus вече използват Jelly Bean, няма как да не отбележим колко неприятна е тази новина.