Българската телекомуникационна компания (БТК) спечели призовата награда Данъкоплатец и осигурител на България за 2005 г. в тазгодишното издание националния конкурс, организиран от Националната агенция за приходите (НАП).

БТК е отличена в категорията Юридическо лице, като след нея се класират на второ и трето място Лукойл Нефтохим Бургас и Мини Марица Изток. Основен показател при класирането на компаниите в тази категория са декларираните най-високи данъчни и осигурителни задължения за 2005 г. Според НАП преките данъци са реален показател за ефективността и резултатите от дейността на фирмите, които са постигнали.

Благодарим на НАП за признанието, което не само доказва, че БТК плаща данъците си в срок, но и го прави като най-големият данъкоплатец в страната заяви Димитър Цонев по време на официалната церемония по връчване на годишните награди и допълни, че догодина отново ще бъдем в призовата тройка.

Националният конкурс Данъкоплатец и осигурител на България се провежда за трета поредна година. През тази година НАП връчи пет награди в три различни категории физическо лице, юридическо лице и компания с най-много начислени данъци и осигуровки на служител.

Важен критерий за определяне на победителя в първата категория е най-високата стойност на декларирания данък върху доходите на физическите лица за 2005 г. В категорията Юридическо лице тази година за първи път от данъчните задължения са изключени косвените данъци ДДС и акциз. Основната причина за това е, че при този вид данъци, данъчната тежест пада върху крайните потребители, а фирмите са само посредникът, който внася в бюджета платените ДДС и акциз. Третата категорията е с три първи места, които се определят спрямо числеността на фирмите от 5 до 50, от 51 до 250 и над 250 служителя.

Тагове: