За първи път наградата Банка на годината се връчва на две банки. Банка ДСК и ОББ остават в историята като Банка на годината за 2005 г. Това обяви по време на пресконференция минути след решението на журито г-н Валери Димитров, председател на Сметната палата и на комитета, който тази година определи победителите.

Лично президентът на България г-н Георги Първанов ще връчи двете награди на официална церемония тази вечер. На събитието ще бъдат раздадени още награда за пазарен дял отново Банка ДСК, награда за динамика и развитие - Алианц и награда за ефективност Булбанк.

Банката, която през изминалата година успя да спечели сърцата на потребителите, е Пощенска банка Тя ще получи специалния Приз на клиента. Победителят, както всяка година, беше избран чрез online гласуване в сайта на в. Пари и от гласовете на членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българския форум на бизнес лидерите и др. Всички победители ще получат по традиция специална статуетка и грамота.

Тази година в Комитета за определяне на носителя на приза влизат проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата и председател на комитета, Камелия Касабова, зам.-председател на Народното събрание, Саша Безуханова, съпредседател на Конфедерацията на работодателите, Мария Георгиева, директор на Международния банков институт, Силвия Пенева, съдружник в Deloitte&Touche, Пламен Орешарски, министър на финансите, Максим Бехар, председател на BBLF, Стамен Тасев, изпълнителен директор на BBLF, Стефан Ненов, директор в PriceWaterhouseCoopers, Андрей Пръмов, финансов експерт, Михаил Стоянов, член на УС и директор на Фондация "Буров", Ертан Кара, икономически съветник на президента, Стефан Неделчев, главен редактор на в. Пари, и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Журито на престижната класация избра Банка на годината въз основа на резултатите на банките от балансовото число, депозитите, собствения капитал, привлечените депозити, финансовите резултати, качеството на кредитния портфейл, печалбата към активите, степен на покритие на активите, възвръщаемост на собствения капитал, съотношение кредити към депозити, съотношение разходи към приходи и др.

Годишните награди Банка на годината се провеждат за девети пореден път. Класацията обхваща само търговските банки, регистрирани в България, но при изчисляването на показателите за пазарен дял се имат предвид всички, работещи на пазара, включително и клоновете на чужди банки. През изминалите години Банка на годината са били Банка за земеделски кредит (1991 г. и 1992 г.), Българска пощенска банка (1993 г.), Булбанк (2000 г.), Първа инвестиционна банка (2001 г.), Raiffeisenbank България (2002 г. и 2003 г.). Миналата година Банка за 2004 г. стана Банка ДСК.

Повече подробности за историята и съдържанието на класациите Банка на годината можете да откриете в Интернет на адрес:
http://www.pari.bg/bankoftheyear/

Тагове: