Австралийски учени откриха в зърнените култури естествен ген, който може да активизира пълната невъзприемчивост на растенията към хербициди, съобщава електронното издание CyberSecurity.

Първоначално генът бил открит в зърнените растения, които не се използват за храна на хората, но по-късно наличието му било потвърдено и в селскостопанските растения.

Хербицидите са химически вещества, които се използват за унищожаване на растителност. Според начина си на действие те се делят на хербициди с пълно действие, и на такива със селективно действие, които поразяват едни растения, без да повреждат други.
Първите се използват за унищожаване на растителността около промишлени обекти, за горски просеки, летища, жп лини и пътища и др.; вторите за защита та културните растения от плевели.

Биолози от Южноавстралийския институт за изследване и развитие твърдят, че откритието им може да позволи използването на широк спектър хербициди на полета, където се отглеждат ръж, пшеница, елда и други селскостопански култури.
По-късно специалистите открили аналогичен ген и в бобовите растения, които не понасят добре хербициди.

Сега предстои да се създадат лабораторни условия, при които въпросният ген се активизира, обяснява д-р Клаус Олдак от Южноавстралийския институт.
След като успеем да активизираме този ген, фермерите ще могат да се концентрират върху други важни проблеми например устойчивостта на студ или суша, отбелязва той.

Тагове: