Google е премахнала над 700 хил. мобилни приложения от онлайн магазина Google Play, които са нарушавали общите условия през 2017 г. Броят изтрити програми е със 70% повече спрямо предходната година. От технологичния гигант обявиха, че са успели да премахнат 99% от некоректното съдържание, преди някой потребител да успее да го инсталира на своето устройство. Това е постигнато чрез автоматизирани процеси и машинно самообучение на алгоритмите, които проследяват качеството на мобилните приложения, които се качват.

Интеграцията на новите технологии е превърнала онлайн магазина на Google в до десет пъти по-сигурно място за инсталиране на нов софтуер, отколкото ако се разчита на външни източници за съдържание.

Интернет компанията е отделила в три големи групи мобилните приложения, които е премахнала от своя магазин. Първите са софтуери имитатори – които копират известни апликации и разчитат на дребни хитрини в промяна на кода, за да заблудят алгоритмите на Google. От всички изтрити близо четвърт милион спадат към тази категория. Вторият тип приложения са тези, които съдържат в себе си неподходящо съдържание, което нарушава общите условия. То може да включва порнографски елементи, силно насилие и др. Последната категория са мобилни приложения, които могат да бъдат опасни за потребителите – като например зловредни кодове и вируси.

Google спря да обявява колко е общият брой на заглавията, налични в онлайн магазина, но по данни на Statista към декември 2017 г. те са били 3.5 млн. Същия месец година по-рано те са били 2.6 млн., което показва, че въпреки голямото количество изтрити приложения се запазва тенденция за растеж.