Вече сме писали за Aliyun - операционната система на китайския портал Alibaba. Тя се базира на Android, но е напълно несъвместима с класическата версия на зеления робот и засега не е особено популярна. Идеята зад платформата е тя да се използва от смартфони в най-ниския ценови клас. 

Acer, в партньорство с Alibaba, е била на косъм да представи смартфон с Aliyun, но в последния момент прес събитието е отменено. Защо? Защото Google забранява съществуването на смартфона и заплашва, че ако забраната не бъде спазена, Acer няма да има право да произвежда повече Android хардуер.

На пръв поглед това изглежда странно, особено имайки предвид, че някои от партньорите на Google имат и телефони с Windows Phone. Момчетата от Маунтин Вю споделят, че Acer е член на OHA (Open Handset Alliance), с което гарантира, че няма да произвежда хардуер с несъвместими версии на Android, каквато е Aliyun. Клаузите не забраняват на компаниите да предлагат продукти с други операционни системи, но правилата в рамките на Android са строги.

 

Тагове: