Калифорния стана първият американски щат, който наложи забрана върху използването на синтетични добавки в ресторантите.

Губернаторът на щата Арнолд Шварценегер нарече новия закон стъпка към по-здраво бъдеще, съобщава Би Би Си.

Синтетичните добавки позволяват да се удължи трайността на приготвената храна.
Производителите на полуфабрикати прибягват до този метод от няколко години.
Но медицинските специалисти са убедени, че използването на тези добавки води до сърдечни заболявания и диабет.
Освен това синтетичните мазнини оказват още по-вредно влияние на организма от естествените, тъй като могат да влияят на нивото на холестерина в кръвта.

Въведеният в Калифорния закон забранява използването на синтетично добавки от ресторантите и други производители на хранителни продукти. За нарушението му е предвидена глоба.

В Ню Йорк и Филаделфия вече действат подобни мерки, но въвеждането им в голям щат като Калифорния, може да подтикне и други щати да направят това.

Безпокойството по отношение на задълбочаващия се проблем със затлъстяването в Калифорния е много голямо.
В някои райони на Лос Анджелис дори възнамеряват да забранят ресторантите за бързо хранене с цел пропаганда на здравословното хранене.

Тагове: