Марк Зукърбърг заедно със съпругата си Присила Чан обещаха да дарят 99 процента от акциите си във Facebook на стойност около 45 милиарда щатски долара за благотворителност.

"Знаем, че това е скромен принос в сравнение с всички ресурси и способности на онези, които вече работят по тези въпроси, но искаме да направим това, което можем, редом с много други хора", пише Зукърбърг.

Това ще стане чрез благотворителната фондация Chan Zuckerberg Initiative LLC, която ще се контролира лично от Марк и Присила и чрез която той ще запази контрола над Facebook за "обозримо бъдеще." Което по същество означава, че Марк Зукърбърг ще прехвърли собствеността си във Facebook, без да плаща капиталови данъци. Той също ще се възползва от възможността, че фондацията му ще живее извън него, с неговите наследници и техните наследници начело, недокоснати от данъци.

Facebook потвърждава пред BuzzFeed News, че инициативата е структурирана като LLC (ООД), а не като благотворителен фонд. Това означава, че за разлика от благотворителните фондове, които са принудени да дават своите пари за благотворителност, Chan Zuckerberg Initiative LLC ще бъде в състояние да харчи парите за каквото си иска, включително и частни инвестиции, генериращи печалба.

Докато благотворителността със сигурност ще бъде една основна дейност, тя далече няма да бъде единствената. Парите ще отиват за филантропска, обществена, както и други дейности за общественото благо.

"Chan Zuckerberg Initiative LLC ще продължи своята мисия чрез финансиране на организации с нестопанска цел, ще прави частни инвестиции и ще участва в политически дебати с цел да генерира положителен ефект в райони в голяма нужда", казват от Facebook. "Всички печалби от инвестиции в компании ще бъдат използвани за финансиране на допълнителна работа за развитие на тази мисия."

Но решението на Зукърбърг породи и някои критики. Александър Кауфман от The Huffington Post казва, че „вместо да даде парите си на съществуващи организации с идеална цел, Марк Зукърбърг прави това, което и други бизнес лидери са правили преди, а именно преместване на богатството им във фондове, в които то не подлежи на такси и данъци“.

Майкъл Миело от Daily Beast казва, че действията на Зукърбърг да финансира собствена фондация просто помагат на богатите глезльовци да правят същото, за да избягват данъци и такси.

 

A few weeks before Max’s birth, Priscilla and Mark took a morning to reflect and record their hopes for their daughter and all children of her generation.

Публикувахте от Chan Zuckerberg Initiative в 1 декември 2015 г.

 

Прочетете още: Facebook блокира достъпа до страниците си за потребителите без профили в Белгия