Nokia официално обяви намерението си да купи компанията за телекомуникационно оборудване Alcatel-Lucent, която е и сред конкурентите на финландците. Очаква се цената да е около 15.6 млрд. евро. Сделката означава, че Nokia ще затвърди позициите си в този сектор и ще увеличи шансовете й срещу най-голямото име (към момента) в телекомуникационния сектор - Ericsson. Според Nokia сделката трябва да се осъществи през първата половина на 2016 година, а дейността ще се извършва под бранда Nokia. Името Alcatel-Lucent's Bell Labs ще остане за R&D (научноизследователска дейност и иновации) сегмента на компания.

„Общата компания ще има уникалната възможност да постави основите на безпроблемна комуникация за потребители и вещи, независимо къде се намират те“, коментират от Nokia в официално изявление. „Тези основи са важни за началото на следващата вълна от технологични промени, включително Internet of Things (Интернет на нещата) и прехода към облака. С над 40 000 служители, работещи в R&D, и вложени над 4.7 млрд. евро в разработки през 2014 година, общата компания ще бъде в отлична позиция, от която да ускори развитието на бъдещите технологии, включително 5G, IP, облака, сензори и т.н.“

От Bloomberg добавят, че това е най-голямата покупка на Nokia, която ще направи компанията най-големия доставчик, задминавайки дори Ericsson. Очаква се Nokia да разшири присъствието си на китайския пазар и да сключи договори с два от най-големите оператори в САЩ – Verizon и AT&T.

Акционерите в Alcatel ще притежават 33.5% от новосформираната компания, а сделката, ако всичко премине гладко, е най-голямата в този сектор в последните 15 години. Новината бележи и най-голямата придобивка на Nokia. Предишният рекорд беше покупката на Navteq Corp. за около 8 млрд. долара през 2008 година.