В Ирландия ще бъде поставена първата пиеса, посветена на предполагаемата частица Хигс бозон. Премиерата на спектакъла, който се нарича "Обществото на джентълмените, пиещи чай" (The Gentlemen's Tea Drinking Society), ще се състои на 4 февруари в художествения център "Стария музей" в Белфаст.

Автор на театралното произведение е ирландският артист Ричард Дормър, който заяви пред медиите, че се е заинтригувал от бозона Хигс след като е видял надписа "Как квантовата гравитация обяснява произхода на Вселената?" на една стена в Белфаст.

Цялото действие на пиесата ще се случва в една единствена стая, а действащите лица ще са четирима мъже, един от които е открил Хигс бозона. В спектакълът няма да има сериозни научни разсъждения, а по думите на Рейчъл О'Райърдън, която е директор на постановката, той ще представлява по-скоро "драма за науката". В самия анонс на пиесата се посочва, че тя е "бързо и весело изследване на науката, приятелството, сексуалността и края на света".

Бозонът Хигс привлече вниманието на обществеността през септември 2008 г., когато се състоя пускането на Големия адронен колайдер, построен на границата на Швейцария и Франция. Най-големият ускорител на елементарни частици, създаван от човека, трябва да пресъздаде условията във Вселената, няколко мига след т.нар. Голям Взрив, както и да докаже съществуването на Хигс бозон частиците.

Тагове: