Официалната премиера на Samsung Galaxy Gear ще бъде на 4 септември, но от VentureBeat публикуваха първите снимки на умния часовник.

 

Още от момента, в който излезе информацията за този продукт, спекулациите около него не спират. Galaxy Gear ще се бори със Sony, Apple и Pebble в един пазарен сегмент, който до този момент не изглеждаше особено важен – на умните часовници. До колко потребителите ще „лудната“ по тези продукти – не е особено ясно, но едно е сигурно – всяка от компаниите ще иска да представи по-добър умен часовник.

 

На снимките се вижда прототип, разпратен на разработчици, поне така твърдят от сайта. Трябва да се отбележи, че Samsung са много внимателни за своите продукти и често разпращат на разработчиците прототипи, които са с различен външен вид спрямо финалния продукт. Снимките на часовника са снети от кадри от промо видео, което показва, че Galaxy Gear разполага с висококачествен OLED дисплей.

 

Според VentureBeat дисплеят на Galaxy Gear е около 3 инча. Не може да се определи като тежък, но е доста голям. Часовникът използва Bluetooth, за да се свързва към мобилния телефон. Притежава Wi-Fi, за да може да се използва за интернет, дори когато не е свързан към телефон. Камерата е 4 MP и се намира на каишката, а малките високоговорители са разположени на закопчалката.

 

Samsung Galaxy Gear разполага с Samsung S Voice, няколко предварителни приложения за социалните сайтове и за следене на здравето (спортни приложения). Часовникът разполага и с Call Log, чрез който може да се стартират телефонни разговори, които да се водят през мобилния апарат. Очаква се батерията да издържа над 10 часа с едно зареждане.

 

Galaxy Gear ще бъде много полезен на хора, които спортуват или често посещават фитнес залата. Той може да следи броя на стъпките, сърдечната честота и още няколко параметри. Сред предварително инсталираните приложения има такива, които да помогнат на потребителя да свали килограми или как да тренира за повишаване на тонуса си.

 

Ако трябва да се доверим на VentureBeat, можем да кажем, че часовникът ще бъде изключително полезен на хората, които често спортуват. Дизайнът, ако въобще бъде наистина такъв, не е особено красив и надали ще бъде удобен за всеки потребител. Хубавата новина е, че след броени дни ще разберем истината.

 

Умните часовници не са новост, но има още много работа по тях, като сред най-големите проблеми е животът на батерията, който не се отдалечава много от този на големите смартфони.

 

iWatch е предполагаемият умен часовник на Apple. Там не можем да очакваме „изтичане“ на снимки или информация, тъй като проектът се следи много изкъсо. Според информация iWatch се разработва от 80 човека и под пълна тайна.

 

Освен големите производители, има няколко проекта, които разчитат на събиране на нужните средства чрез Kickstarter. Един от най-интересните проекти е Pebble, за който можете да прочетете тук.

 

Харесва ли ви този Galaxy Gear? Бихте ли си взели умен часовник?