Нашумелите напоследък Solid-State Drivers все още предлагат доста малък капацитет за своята висока цена. Записващите масиви, които работят на практика без електроника и движещи се части, се използват в Eee PC на ASUS, но техните капацитет са от 2 до 64 гигабайта, което е доста малко за днешните стандарти. Заради очевидно по - голямото си преимущество пред нормалният хард диск, като ниско ниво на консумация и практически никакъв шум от работа, логично е тази индустрия да тръгне на горе.

Samsung Electronics възнамерява да пусне в продажба 256GB SSD диск през следващата година, като увеличи четворно капацитета спрямо сегашните SSD налични на пазара. В момента Samsung предлага 2.5 инчов 64GB SATA 3.0 Gbps диск, като това е моделът с най - много място за запаметяване. Към средата на годината обаче се очакват образци на 128GB дискове, като следващата логична стъпка са именно такива с 256GB капацитет. По думите на Джим Елиът, маркетинговият вице президент на Samsung, компанията ще се опита да удвоява капацитета на свойте дискове на всеки 12 месеца, от което заключавме, че можем да очакваме 256GB версия в средата на 2009.
В момента 64GB SSD струва около 600 долара, но се говори, че новите дискове ще имат цена, която при съотношение капацитет/цена ще бъде по - ниска от сегашните.

Като цяло SSD дисковете се очаква скоро да изместят напълно конвенциналните дискове при преносимите компютри заради предимствата им, които вече споменахме. Ако обаче техният капацитет продължава да расте, а цената да намалява, може би бъдещето принадлежи на Solid-State Drivers дисковете.

Тагове: