Panasonic подготвя план за поглъщането на Sanyo.
Най-големият производител на плазмени телевизори възнамерява да си осигури доминираща позиция на световния пазар на захранващи елементи, отбелязва електронното издание Компюлента.

Според неофициални източници Panasonic води преговори с трите големи банки, които станаха съсобственици в Sanyo преди 2 години, когато компанията практически бе унищожена.

Ако слухът се потвърди, предстоящата сделка ще бъде най-значителното събитие в сферата на сливанията на японския ИТ-пазар.
Освен това поглъщането на Sanyo ще направи Panasonic най-големия доставчик на електроника в Япония.

Покупката на Sanyo е част от плана за експанзия на Panasonic, за осъществяването на който вече са отделени 10 милиарда долара, пише вестник Таймс.

Съсобствениците на Sanyo Goldman Sachs, Sumitomo Mitsui Banking Corporation и Daiwa Securities SMBC многократно са обявявали, че имат дългосрочни планове по отношение на компанията.
В началото на есента обаче започнаха да витаят слухове, че банките търсят промишлен купувач.

През последните години Sanyo се преквалифицира в производител на захранващи елементи, сред които литиево-йонни и фотогалванични.
Играчите в този сектор предвиждат съществено нарастване на търсенето на литиево-йонни батерии, които дори и сега добре са продават на пазара за портативна любителска електроника.
Експертите подчертават и богатите възможности за приложение на литиево-йонни батерии в автомобилната промишленост.

Sanyo е сред 10-те най-големи компании на пазара на фотоелектрически технологии, за който анализаторите предсказват сериозен ръст в следващото десетилетие.
Panasonic пък, въпреки разнообразната си продукция, няма никакви разработки в тази насока.

Goldman Sachs, Sumitomo Mitsui Banking Corporation и Daiwa Securities SMBC са собственици на т. нар. привилегировани акции на Sanyo, които не могат да бъдат конвертирани в обикновени до март следващата година.
Ако тази операция можеше да бъде направена сега, общият дял на трите основни акционера в Sanyo би бил 70%.
Според вътрешни източници поради това ограничение поглъщането на компанията от Panasonic не може да стане по-рано от април 2009 година.

Тагове: