Sony публикува финансовия си доклад за последното тримесечие, от който става ясно, че японската компания има 280 млн. долара нетна печалба от 15.8 млрд. долара приходи. Оперативната печалба е 733 млн. долара, пише TechCrunch. 

Фирмата не успя да достигне резултатите си от предишното тримесечие, когато отчете 780 млн. долара оперативна печалба от 14.5 млрд. долара приходи, но все пак това е по-добър резултат от миналогодишния, когато реализира 785 млн. загуби и отписа 1.5 млрд. долара от мобилната си дивизия. 

Sony продължава да се мъчи със смартфон бизнеса си. Компанията наскоро отрече слуховете, че ще излиза от смартфон бизнеса и ще продаде подразделението подобно на случая Vaio. Мобилният бизнес отчита "значително намаление при продажбите на смартфони като резултат от стратегическо решение да не се преследва мащаб, за да се подобри рентабилността". 

Въпросът е колко "значително" - Sony Mobile отчита 15% спад на приходите, достигайки 231 млн. долара през това тримесечие. "Sony Mobile не кърви толкова много, но е трудно да си представим скоро да излезе на особена печалба", коментираха анализатори. 

Както и при Samsung, благоприятните валутни условия и увеличените продажби са помогнали на PlayStation 4. Приходите от гейм подразделението, където Playstation 4 влиза, са се увеличили с 16.5 % на годишна база до 3 млрд. щатски долара с 199 млн. долара печалба. 

Sony набляга и на изключително печелившия си бизнес с компоненти, който произвежда части за Apple, Samsung и други компании. Бизнесът отчита 215 млн. долара печалба от 1.5 млрд. долара приходи. Продажбите са увеличени с 4.1% на годишна база. 

Изображение: Karlis Dambrans/Flickr

Прочетете: Sony може да създаде PlayStation с по-голяма производителност