Година след ребрандирането си от Globul към Теленор компанията днес обяви, че ще започне да предлага мобилни услуги от четвърто поколение. Новите услуги стартират от 1 декември за всички клиенти на телекома. Максимално достижимата скорост в 4G мрежата на Теленор ще е 75 Mbps.

Първоначално 4G услугите ще са достъпни в София и по-голямата част от Южна България. В първата вълна влизат градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Перник, Силистра, Сливен, Кюстендил, Хасково, Смолян, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Банско, Сандански, Петрич, Карлово, Асеновград, Айтос, Чепеларе, Добринище, Дупница, Нова Загора, Димитровград, Велинград, Разлог, Аксаково, Самоков, както и Пампорово и Боровец. Малко по-късно, от средата на декември, покритието ще се разшири до още градове - Велико Търново, Ботевград, Габрово, Севлиево, Плевен, Ловеч, Троян, Шумен, Търговище, Разград, Лом, Монтана, Видин, Враца, Горна Оряховица и Свищов. По този начин 4G мрежата на Теленор ще обхваща 56.7% от населението на страната във всички регионални центрове и градове с над 20 хил. жители, включително и най-популярните зимни курорти.

4G мрежата ще работи в честотния спектър 1800 MHz, като ще се използва ресурс, който е специално освободен от Теленор за целта. От компанията допълват, че в зависимост от наличния спектър ще продължават да разширяват покритието на 4G мрежата си и през следващата година. Очаква се в началото на годината КРС да освободи още честотен ресурс, с който и другите мобилни оператори да пуснат 4G услуги, но за момента няма официална информация по темата.

До 31 януари следващата година всички клиенти на Теленор ще могат да използват 4G услуги без допълнително заплащане. За целта потребителите трябва да притежават съвместимо устройство, поддържащо 4G, както и SIM карта, която поддържа технологията. Картите на оператора от последните няколко години са съвместими, но ако имате съмнение, можете да проверите дали картата ви поддържа 4G с безплатен SMS до кратък номер 144 с текст 4G. Ако се наложи, всеки клиент на телекома ще може да замени картата си безплатно във всеки магазин на оператора.

Тагове: