Асоциацията на телекомуникационната индустрия на САЩ прие официално нови стандарти по отношение на смартфоните, които позволяват на потребителите да сменят оператора, като стартият отключи тяхното старо устройство. 

Президентът Барак Обама подписа още през август миналата година закон, с който се легализира възможността потребителите да отключват смартфоните си. До сега това беше нелегално в страната. Законът влиза в сила от днес. 

Операторите, които доброволно са се съгласили да отключват телефоните на бившите си клиенти, които са се издължили по стария си договор, са AT&T, Sprint, T-Mobile, US. Cellular и Verizon. 

Според новите изисквания, за да може един телефон да бъде отключен и да бъде ползван с карта на друг оператор, клиентът трябва да го е изплатил, договорът със стария оператор да е приключил или да са платени неустойките за предсрочно прекратяване. Освен това телекомите вече ще са длъжни да информират постпейд (на договор) клиентите, когато телефонът им е "готов за отключване", т.е. изпълнени са всички условия. Припейд клиентите ще бъдат информирани само по времето на покупка.  

Прочетете: Apple с нови регулации за производителите на аксесоари