Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Huawei са една от компаниите с най-разнообразно портфолио от смарт часовници. Watch и GT сериите им получават нови представители ежегодно, а обикновено се повяват и по-нишови устройства, насочени към по-тесен кръг хора. Такъв е Watch GT Runner, който беше разработен специално за любители на спортното тичане, а наскоро видяхме и Watch D на българския пазар, който мери кръвното и изготвя електрокардиограми.

Следващото предложение по тази линия на специалните часовници се нарича Huawei Watch Ultimate. Това наистина е ултимативното предложение на компанията откъм качество на изработката и функционалности. Както загатва името, моделът се намира в премиум сегмента. Нека видим какво точно предлага.

 

Дизайн

Има два налични варианта – Expedition Black, който представлява класически черен модел, и Voyage Blue с дизайн, вдъхновен от Rolex Submariner/Deepsea. Имах възможност да тествам втория, който изпъква повече според мен. Първото нещо, което ще ви направи впечатление, е размерът на Watch Ultimate – цели 48 мм. Преди да го сложа, имах опасения, че ще изглежда нелепо на китката ми (имам часовник 42.5 мм, който едва се побира), но истината е, че дизайнът е по-компактен, отколкото предполагах. Нито се носи, нито се усеща като толкова голям часовник. Теглото му също не се оказа проблем, постигнат е добър баланс.

В комплекта са включени общо 3 каишки – една от неръждаема стомана, която му придава по-елегантен вид, една гумена, която е по-подходяща, ако тренирате ежедневно, и една специална, по-обезопасена и сваляща се с една ръка, предназначена за екстремни спортове, понеже позволява часовникът да се носи върху екипировка. Всяка от тях е с бърз механизъм за смяна и процесът отнема секунди, когато му свикнете.

От трите основно използвах гумената каишка, която е изработена от хидрогениран нитрилен каучук. Това е същият материал, който използват скъпите швейцарски производители за някои от своите каишки. Известен е със своите водоустойчивост, маслоустойчивост и издръжливост на износване и скъсване. Тя прави часовника по-лек, по-удобна е за тренировки, както вече споменах, и предлага най-много комфорт. Не изпотява китката, не оставя следи от носене и цялостното и качество е на много високо ниво.

Това е първият смарт часовник с корпус, направен от аморфен метал, базиран на цирконий – материал, който се използва при луксозни часовници. Екранът е цели 1.5 инча AMOLED и е покрито от устойчиво сапфир-стъкло. Резолюцията е 466х466 и яркостта е добра. Синият пръстен около дисплея е изработен от наномикрокристална керамика, която е 6–7 пъти по-издръжлива от неръждаемата стомана.

Познатата ни вече коронка е налице, с натискането ѝ се влиза/излиза от менюто, а с въртене се осъществява навигацията из различните подменюта. Работи и като power on/power off бутон при продължително натискане. Под коронката се намира така нареченият Function Button, който по подразбиране отваря секцията с тренировъчни режими, но може да промените функцията му по ваш вкус. За първи път се появява трети бутон, който е разположен от другата страна на корпуса. Натискането му активира Expedition Mode, а ако часовникът е в режим на гмуркане, от него може да анулира средната дълбочина или да смени вида газ.

 

Защо Ultimate?

Макар че всеки би могъл да оцени всичко, което Watch Ultimate предлага, това устройство таргетира най-вече любители на екстремните спортове. Часовникът е устойчив на дълбочина до 100 метра и налягане от 10 бара. Налични са 4 различни режима на гмуркане, като при всеки от тях се използват големи, отличаващи се цифри за различните данни и специални известия за важните промени в ключовите фактори.

За хората, предпочитащи гората, има Expedition Mode, който показва на дисплея изминато разстояние, оставаща батерия, пулс и така нататък. Тази функция се активира през новият бутон от лявата страна, но все още не е налична и ще бъде добавена по-късно посредством ъпдейт. Същото важи и за режима на гмуркане.

Huawei Watch Ultimate използва пет системи за локация – GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU и QZSS. Те позволяват прецизно проследяване на маршрута и след това могат да ви навигират отново към началната точка. Наличен е и нощен режим, който не дразни очите по време на нощни разходки.

 

Тренировки и още

Налични са над 100 различни тренировъчни режима и има примерни програми според моментното ви ниво на подготовка. Изпробвах Strength режима във фитнеса и показателите изглеждат правдоподобни. Ето статистиките относно тренировката, които предлага Huawei Health приложението:

Има интеграция на над 60 апликации за тренировки на трети страни, включително някои от най-популярните, като Strava, Adidas Runtastic и Komoot. Те се инсталират през Huawei Health и биват изпратени до часовника. На самия него няма магазин за приложения. Естествено, Watch Ultimate следи и метрики като: пулс, ниво на кислород в кръвта, предлага прогноза за времето, барометър, проследяване качеството на съня, изготвя електрокардиограма, измерва стреса и всички останали стандартни екстри, които сме свикнали да виждаме в смарт часовниците на Huawei.

Една от новите функции е възможността за откриване на артериална ригидност. За да направите своеобразното изследване, трябва да активирате ECG функцията от Huawei Health, след това отивате на иконката със сърце и пулс в него на часовника. Избирате на коя ръка носите часовника, слагате срещуположния показалец на бутона под коронката и стартирате теста. Трябва да стоите неподвижно в тази поза 30 секунди и ще получите оценка за дейността на сърцето. Този резултат не е краен и не може да замени изследвания в медицинска институция, а по-скоро за референция и първоначално откриване на проблеми, ако изпитате дискомфорт.

През часовника могат да се провеждат Bluetooth разговори и тази функция работи очаквано добре, но няма опция за eSIM – това е екстра, запазена за флагманската Watch серия. Важно е да се отбележи, че Huawei Watch Ultimate работи както с Android, така и с iOS. Няма причини за тревога дори да сте с iPhone.

 

Батерия

Максималният живот на батерията е оценен на две седмици от Huawei, но това е при ограничено използване на часовника. Ако всеки ден тренирате, включили сте автоматичното проследяване на жизнените показатели, използвате GPS функционалностите, разбрахте идеята, тогава тези 14 дни ще намалеят поне наполовина. За щастие бързото зареждане предлага пълен заряд в рамките на 60 минути, така че поне няма да загубите много време на докинг станцията.

 

Заключение

Първоначалното ми впечатление се оказа грешно и след почти седмица в компанията на Huawei Watch Ultra установих, че размерът му не се оказва голям проблем. Не изглежда твърде голям дори на по-малки мъжки китки благодарение на дизайна си. Теглото му също не ме подразни, като го носих с гумената каишка.

Това е продукт, очевидно насочен към хора, обичащи адреналина, но има и умението да изглежда съвсем на място, когато го носите с официален тоалет. Цената му може да е висока за смарт часовник, но е само малка част от стойността на луксозен часовник, при който са използвани същите материали за изработка.

 

Вижте още: HUAWEI P60 Pro и още иновативни продукти с европейска премиера на 9 май