Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Първият интересен флагман за годината е тук! Samsung представи S23 серията на 1 февруари, а коронното бижу отново е Ultra моделът. Имах възможност да прекарам малко повече време с него – ето какво научих.

 

Дизайн

Тестовата ми бройка е в цвят Cream, който бих нарекъл вариация на бяло. Всъщност трябва да го сравните с нещо в класически бял цвят, за да забележите разликата. Гърбът е матов, което ми допада, защото не остават пръстови отпечатъци по него. Устройството е достатъчно удобно за използване предвид големите му размери, но със сигурност ще усетите теглото му.

Разбирам нуждата от разпознаваемост на марката, но все пак трябва и малко идентичност за всеки модел. Изпробвах кейс за Galaxy S22 Ultra на S23 Ultra и единствената разлика беше, че най-ниско разположената камера на гърба е изместена с милиметър по-надолу, може би колкото да не могат да се използват калъфи, предназначени за предходния модел.  

Цялостната изработка е много висококачествена, което е характерно за Samsung. Естествено, има IP68 сертификат за водо- и прахоустойчивост, а използваният алуминий за рамката отново е Armor Aluminum, който е една идея по-устойчив от стандартния. Екранът е защитен от Gorilla Glass Victus 2, която е най-новата и най-здрава версия закалено стъкло на Corning. И след като заговорихме за екрана…

 

Дисплей

Може би най-силната страна на Galaxy S23 Ultra (и смартфоните на Samsung като цяло) е 6.8-инчовият Dynamic AMOLED 2X дисплей, с динамично опресняване, достигащо 120 Hz и HDR10+. Цветовете са страхотни и същевременно реалистични, а яркостта достига 1750 нита, което предлага отлична видимост дори и при пряка слънчева светлина. Има съвсем лека извивка, която не мисля, че ще подразни противниците на този дизайн. Нито веднъж не беше отчетено неволно докосване заради нея по време на тест периода.

Голямото предимство на този телефон спрямо 99% от останалите е наличието на S Pen. С него може да рисуваме, очертаваме, драскаме по-прецизно, а както вече установихме, разполагаме и с достатъчно площ, за да дадем свобода на твореца в себе си. Има и допълнителни функции като контрол на камерата от разстояние, което може да е полезно, ако искаме да направим групова снимка, без да изключваме някого от кадъра. Разбира се, може да използвате стилуса за абсолютно всяка интеракция с устройството, която иначе бихте осъществили с пръст.

 

Хардуер и софтуер

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 е единственият чипсет, с който пристига S23 Ultra и мисля, че това е нещо позитивно. Години наред Samsung предлагаха смартфоните си в два варианта – с Exynos или Snapdragon. Това пораждаше полемика сред потребителите, защото, от една страна, чиповете на Qualcomm се представяха по-добре на бенчмарк тестове, но пък Exynos са процесори специално разработвани за телефоните на Samsung, което предполага по-добра оптимизация. До последно се водеха спорове по темата коя версия е по-добра и едва ли може да се даде категоричен отговор, затова се радвам, че този дебат остава в миналото.

Базовата версия е с 8 GB RAM и 256 GB вътрешна памет. Освен нея има три варианта с 12 GB RAM и съответно 256/512/1024 GB пространство за съхранение. Няма наличен слот за microSD карта и макар това да става все по-характерна черта за смартфоните като цяло, в този случай ми е трудно да го приема. Едно на ръка е размерът на Galaxy S23 Ultra – трудно е да се повярва, че причината да няма такъв слот е поради липса на място. Дори да предположим, че това е вярно, тази серия се превърна в духовен наследник на Note смартфоните, които бяха известни с това, че имат абсолютно всички екстри. Все пак вярвам, че 256 GB са напълно достатъчни за повечето хора, но остава онази малка част супер юзъри, на които може да им потрябва малко повече.

Операционната система е Android 13 и Samsung са един от Android брандовете, които предлагат най-дълга софтуерна поддръжка на телефоните си, така че ако си търсите модел за следващите 4 години, това може да е той. Визията и изживяването с телефона не се различават особено от скорошните модели на Samsung, така че процесът на адаптация би следвало да е безпроблемен, ако досега сте използвали тяхно устройство.

Резултатите от бенчмарк тестовете са впечатляващи. Резултатът на S23 Ultra за комбинирано представяне на ядрата в Geekbench 5 е два пъти колкото този на S21 Ultra, който е само две години по-стар модел.

Според 3DMark, Galaxy S23 Ultra се представя по-добре от 99% от останалите смартфони. Склонен съм да повярвам, защото досега не ми се беше случвало смартфон да възпроизвежда толкова гладко тестовото видео.

 

Камери

Една от основните фокусни точки на Samsung Galaxy S23 Ultra е камерата. И по-точно, основният 200 MP сензор, който за първи път бива интегриран в устройство на бранда. Освен него на гърба има още: 10 MP перископ-телефото обектив, 10 MP телефото (това не е грешка) и 12 MP сензор за ултраширокоъгълни кадри. Общото между тези три камери е, че абсолютно същите могат да бъдат открити в Galaxy S22 Ultra. За щастие това не значи, че няма разлика.

 * Основна камера (1х)

* Основна камера (3х)

* Основна камера (10х)

* Основна камера (30х)

* Основна камера (100х)

Имах възможност да направя пряко сравнение между двете камери и мога да потвърдя, че новият модел се справя по-добре, когато съпоставим снимките една до друга. Ако ги гледаме поотделно, тогава разграничаването ще е по-сложно, защото и двата кадъра са добри. Ако трябва цялостно да сумирам с една дума камерите на Galaxy S23 Ultra, то тя би била – надеждни. Предоставят всички функции, за които може да се сетите, работят бързо и са подходящи за всеки сценарий на снимане.

* Основна камера (1х)

* Основна камера (3х)

* Основна камера (10х)

Най-впечатлен съм от оптичното приближаване и особено десеткратното. Качеството на 10х кадрите е феноменално, бих казал по-добро, отколкото стандартното фокусно разстояние на някои телефони. При 30х вече се виждат пиксели, но все още е отличен кадър предвид голямото приближаване. Дори при 100х мога спокойно да кажа, че това вече не е просто доказване на концепция, а много полезна функция, ако се опитвате да видите обект на голямо разстояние.

* Основна камера (10х)

* Основна камера (30х)

* Основна камера (100х)

Разрешен е и проблемът с нестабилния визьор, когато правите снимки с такова приближаване. Има заключване на стабилизацията, което значи, че когато изкуственият интелект в камерата прецени, че сте фокусирали върху желания предмет, кадърът се спира на едно място, за да може спокойно да направите снимката. Мисля, че това до голяма степен допринася за крайния резултат.

Бих искал да отлича и Nightography, което е режимът за снимане при слаба светлина. Освен че се справя повече от добре, както може да видите от кадрите, заснемането на кадрите става много бързо. Обикновено блендата се затваря по-бавно, когато няма много светлина, защото има нужда от повече време на събере наличната. За снимащия това значи да седи неподвижно по-дълго време, което си е неудобство, ако нямате статив подръка. Не срещнах този проблем тук, а освен това е добавен и Astrolapse режим, който позволява заснемане на time lapse на звездите.

 * Нощен режим

 * Нощен режим

Откъм видеото вече има 30 кадъра в секунда за 8K. Доколко е приложима тази резолюция в истинския живот, си остава спорно, но е хубаво, че я има. Колкото повече, толкова повече. Селфи камерата е 12 MP и предлага широкоъгълна перспектива за събиране на повече елементи в кадъра. Също така има и боке ефект, така че може сами да си правите портретни снимки.

 * Предна камера 1х

 * Предна камера (ултраширокоъгълен режим)

 

Батерия

Батерията е с капацитет от 5000 mAh и честно казано, ще се затрудните да я изтощите в рамките на ден. За хора, използващи по-малко телефоните си, това може да се равнява дори на два пълни дни употреба.

Зареждането от 45 W с кабел запълва от 0 до 65% в рамките на половин час, което не е най-бързата възможна скорост, ако трябва да сме честни. От друга страна, не се натоварва толкова и батерията, което е благоприятно за дългосрочния ѝ оперативен капацитет.

Безжичното зареждане се извършва с до 15 W, а обратното безжично зареждане за периферни устройства е 4.5 W. Отново скорости, по-скоро равняващи се на минималното в бранша, но по-разочароващото за мен е, че всичко това съответства на стойностите, които предлага Galaxy S22 Ultra.

 

Заключение

Ако трябва да сумираме разликите спрямо S22 Ultra, излиза, че Samsung Galaxy S23 Ultra разполага със:

-         По-нова версия закалено стъкло за екрана и задния панел

-         По-нов процесор

-         1 Android ъпдейт повече

-         Базовата версия вътрешна памет вече е 256 GB (беше 128 GB)

-         UFS 4.0 вместо 3.1

-         200 MP основна камера вместо 108 MP

-         8K видео при 30 кадъра в секунда, вместо 24

-         12 MP селфи камера вместо 40 MP

-         Трилентова вместо двулентова свързаност с Wi-Fi

-         Bluetooth 5.3 вместо 5.2

Направих това сравнение, защото чисто визуално е сложна задача да бъдат различени двата модела. Всеки може да прецени сам за себе си дали тези подобрения са достатъчни спрямо предходното издание. Ако се абстрахираме от него, S23 Ultra е един чудесен смартфон, на който не му липсва нищо. Както обикновено, това ще е базата ни за сравнение, която има за цел да подобри всеки нов флагман, който излезе на пазара през 2023 година. Да видим дали ще успеят.

 

Вижте още: Ридли Скот засне кратък филм с новия Galaxy S23 Ultra (ВИДЕО)