Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Samsung Galaxy Z Fold 3 е очарователна машина. Това е извод, който можем да направим и гледайки го на витрината на магазина, но когато прекараш малко повече време с него, това впечатление наистина се затвърждава. Ето и моите размисли след известно време в компанията му.


Не съдете за книгата по корицата

Ще започна от дизайна, защото за него ще поговорим най-много. Напълно нормално е, когато видите сгъваем смартфон, първата мисъл да е относно здравината. Да, вътрешният екран е с пластмасово покритие и се драска по-лесно от стъклените. Да, не може да му сложите стъклен протектор. Да, подвижните части се износват с времето. Въпреки това нито за момент не съм имал усещането, че този телефон е „по-чуплив“ от стандартните. Пантата се движи плавно и се заключва стабилно, когато се използва основният екран, а магнити придържат здраво двете половини в затворено положение. Целият процес вдъхва доверие, че може да бъде повторен безотказно хиляди пъти. С всички промени по дизайна Samsung обещава 80% по-здрав продукт сравнение с миналата година.

Може би допълнителната тежест допринася за това чувство на надеждност. Ако трябва да сме конкретни, тя се равнява на 271 грама, което е повече от теглото на 99% от останалите смартфони. Това е напълно очаквано, като се има предвид по-големият екран, но честно казано - разликата не е толкова фрапантна. Усеща се най-вече когато Z Fold 3 е в джоба, може би защото тогава е сгънат и тежестта е по-концентрирана.

Едно нещо, което не се е променило от самото създаване на серията, е, че устройството не се затваря напълно. Двата края се захващат с магнити, но между тях и пантата има видимо разстояние. На пръв поглед изглежда, че това крие доза риск, ако нещо попадне по средата, но ако говорим за дребни частици, то те биха могли да навредят на екрана само при положение, че се затваря плътно, а наличното разстояние не позволява триене.

Сензорът за пръстови отпечатъци е вграден в бутона за отключване/заключване, което е напълно разбираемо. По този начин с един сензор могат да се отключват и двата дисплея, ако беше използван оптичен под екрана, то тогава щеше да трябва да се вграждат два отделни, което само затруднява употребата и оскъпява устройството.

Няма жак за слушалки, което е леко озадачаващо предвид това, с колко много площ разполагаме в случая, но най-вероятно зад това решение стои основателна инженерна причина. Има вероятност това да се дължи на IPX8 (X-ът в името означава, че апаратът не е устойчив на прах) сертификата за водоустойчивост, тъй като 3.5-милиметровият вход се явява още един отвор, който трябва да бъде уплътнен, ако присъства в корпуса. Предвид нарастващата популярност на true wireless слушалките едва ли много хора изобщо ще усетят тази липса.


Разгръщане на потенциала

Преминаваме към кулминационната точка на устройството, а именно 7.6-инчовия Dynamic AMOLED 2X дисплей. Той се опреснява със 120 Hz и в същото време поддържа HDR10+, което значи, че е подходящ както за бърза работа, така и за консумиране на мултимедия. Заради размера му клавиатурата се разделя на две по подразбиране, но така и не можах да свикна с това и я върнах към стандартния ѝ вид. Направи ми впечатление, че в Google могат да се отварят няколко таба един до друг, като визията е същата като на Windows, което прави сърфирането в нета много по-удобно и приятно.

По-големият екран предлага повече опции за мултитаскинг. Може в едната половина да разглеждате сайт, а в другата да си водите записки. Може в едната да гледате видео, а в другата да си пишете с някого. Примерите са безкрайни и да, Split Screen функцията съществува от известно време в повечето телефони, но те просто не разполагат с нужната площ, за да бъде максимално ефикасна. Z Fold 3 успява да разгърне пълния ѝ потенциал и използването ѝ става интуитивно. Дисплеят може да се раздели и на повече от две половини, ако искате да работите с множество приложения наведнъж.

Тази година за първи път има поддръжка за стайлъс - S Pen Pro. За съжаление не успях да го изпробвам, но съм сигурен, че с него може да се извлече дори повече от устройството. Това, което успях да тествам и искам да спомена, са новите слушалки Samsung Galaxy Buds2. Преди време тествах Buds Pro и Buds Live, затова съм запознат с Galaxy Wearable приложението, където се крият софтуерните настройки. Това, което ми прави впечатление, е, че с всички модели най-много ми допада Bass Boost режимът, който набляга на ниските честоти. Дори с него не може да се каже, че те заглушават останалите, балансът е добър. Най-много обаче ме впечатли дизайнът и по-скоро размерът и теглото. Поне при мен Buds2 пасваха перфектно и са толкова леки, че през повечето време изобщо не се усещат, което ги прави идеални за продължително носене. Спокойно мога да кажа, че това са едни от най-удобните, ако не и най-удобните слушалки тип „тапи“, които съм пробвал. И сега обратно към екраните.

Направи ми впечатление, че когато се отвори приложение на предния екран, то се пренася на основния, щом отворим Z Fold 3, но тази функция не работи в обратната посока. След като го споменах, дисплеят в предната част на устройството е 6.2-инчов Dynamic AMOLED 2X панел, който също се опреснява със 120 Hz, а и е защитен от Gorilla Glass Victus. Най-практичната му полза със сигурност са разговорите, тъй като в разгънато положение е невъзможно да държите устройството стабилно с една ръка до ухото. Бих казал, че е удобен и когато го ползвате за дребни неща като да отговорите на съобщение, да снимате набързо, да смените песента, която слушате и т.н. На него може да се извършват всички функции налични за стандартен смартфон, но някои неща са твърде дребни. Въпреки че е 6.2 инча, профилът му е тесен и издължен, което значи, че клавиатурата е по-малка от обичайното и дългите параграфи може да се окажат предизвикателство.

 

Камерата, която всички чакаме

Този път камерите на гърба не са тези на фокус, което си е прецедент. След като започнах от тях, все пак ще спомена, че говорим за тройна конфигурация от основен сензор, такъв за широкоъгълни снимки и телефото обектив, който предлага двойно оптично приближаване. Всички те са по 12 MP и предлагат добри резултати в най-различни ситуации. Оптималното качество на клиповете е 4K с 60 кадъра в секунда. Ето и няколко кадъра с всеки от сензорите:

 х2 оптично приближаване

 Основна камера

 Широкоъгълен обектив

 Портретен режим

 Широкоъгълен обектив

 Основна камера

 х2 оптично приближаване

 

Няма как да забравим и все по-актуалната нощна фотография:

 Широкоъгълен обектив (нощен режим)

 Основна камера (нощен режим)

 х2 оптично приближаване (нощен режим)

За първи път в ревю ще говоря повече за предните камери, но за това си има добро основание. Налична е 4 MP „скрита“ камера, която е вградена под основния дисплей. За подобен тип технология се говори от години, като всеобщото мнение е, че тя е бъдещето на селфи камерите и разковничето към ненарушените от ночове и прорези дисплеи, затова е вълнуващо най-после да видим нейна интерпретация.

Samsung са избрали интересен подход, при който камерата всъщност ясно се вижда при изключен екран. Когато обаче работим с него и тя се пада в осветен участък, ясно се вижда как бива покрита от пиксели. Определено не е невидима, понеже самите пиксели са по-големи и ясно се различават. Тъй като това е първа генерация на подобна технология, естествено, че няма как да е перфектна, но това е стъпка в правилната посока. Когато сте увлечени в работа или гледате нещо на Z Fold 3, тя върши своята работа, като нито се набива на очи, нито нарушава целостта на картината. Поради това, че физически е под дисплея, от качеството ѝ има какво още да се желае откъм детайли и яснота на изображенията. Най-добрата възможна полза би била за видеоразговори, което е перфектно в този случай, защото можете да сгънете устройството наполовина и да използвате долната част като поставка.

Това не значи, че не може да си правите хубави селфита със Z Fold 3, напротив. Над cover дисплея има 10 MP камера, която се справя повече от добре. Тук е моментът да спомена и една от любимите ми екстри на основния сензор. Когато снимате някого, може да активирате cover screen preview, което ще включи споменатия екран и така моделът може да се нагласи както иска, преди да бъде направена снимката. Излишно е да обяснявам колко е ценно това, всички сме били в ситуация, в която са ни направили 50 снимки и нито една не ни харесва.


Това е само началото

Макар да говорим за трето поколение, това си остава една нова технология, която не е масово достъпна. На пръв поглед разликите с миналогодишния модел трудно се виждат, защото те не са толкова козметични, колкото практични. След като прекарах малко повече време със смартфона, определено си пролича, че са направени големи стъпки в правилната посока.

Това, което бих искал да видя в следващата генерация, е може би малко по-голяма батерия. Тази година тя е 4400 mAh и това е нещото, което ми прави впечатление, че почти не се е променило сравнение с предишните екземпляри. Този капацитет звучи малко в комбинация със 7.6-инчов екран, но всъщност не е чак толкова неравностойно, колкото изглежда на хартия. Нямах проблем да изкарам цял ден, но подозирам, че това е, защото ползвах cover дисплея, колкото и основния, а той далеч не консумира толкова енергия. Честно казано, не си представям сценарий, в който цял ден да се използва разгънат смартфонът, защото това ще е твърде непрактично. Когато и да дойде времето за зареждане, то се извършва с 25 W с кабел, 11 W безжично, а има опция и за безжично зареждане на други устройства с 4.5 W.

По-голям капацитет на батерията най-вероятно ще доведе до по-голямо тяло като цяло, което звучи като справедливо предложение. Ако все пак серията се превърне в заместник на Note телефоните (няма официална информация за това към момента), тогава може би ще видим по два варианта – по-голям и по-малък, кой знае.

Цялостното представяне на смартфона беше гладко, безпроблемно и приятно – това не е изненадващо, предвид че разполага със Snapdragon 888 5G и 12 GB RAM. Има два варианта за вътрешното пространство – 256 GB и 512 GB, което би било напълно достатъчно за почти всеки и липсата на слот за SD карта не е проблем.

Ако трябва да сумирам цялостното си преживяване със Samsung Galaxy Z Fold 3 в една дума, то тя ще е „забавно“. Беше невероятно разтоварващо да се изпробва нещо ново, различно и смело. Истинска глътка чист въздух. Чакам с нетърпение да видя какво още могат да ни предложат в бъдеще сгъваемите устройства.

 

Вижте още: Samsung въвежда мобилната фотография в 200МР епохата