Samsung ще въведе смартфон индустрията в епохата на 200 МР камерите. Компанията обяви своя нов сензор Isocell HP1, който е първият в бранша сензор с 200 МР резолюция. Освен огромния брой пиксели Samsung ще използва сензора по находчив начин, когато става въпрос за снимки при слаба светлина.

Новата технология ChameleonCell позволява на сензора да групира 4 или 16 пиксела в един по-голям пиксел. Тези две конфигурации на практика превръщат сензора в 50 МР сензор с 1.28 микронпиксела или 12.5 МР сензор с 2.56 микронпиксела. Според Samsung тези конфигурации ще привличат повече светлина и в резултат камерата ще снима по-добре при слаба естествена светлина. Окрупняването на пикселите е често използван начин за привличане на повече светлина, когато е по-тъмно, но колкото повече пиксели групирате заедно, толкова повече ще пострада точното възпроизвеждане на цветовете. Samsung се надява, че новият сензор ще се справи с тези недостатъци.

Ако пък предпочитате мобилно видео, този 200 МР сензор ви позволява да снимате 8К клипове в 30 кадъра в секунда. Засега не се знае кога ще видим сензора Isocell HP1 в комерсиални телефони. Слуховете до момента твърдят, че предстоящият флагман Samsung Galaxy S22 Ultra няма да има подобрения в камерата, докато Samsung Galaxy S22 и S22 Plus ще получат 50 МР сензор. Извън тях Xiaomi също се готви да предложи телефон с 200 МР камера през 2022 г.

Снимка: Samsung

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно