Вече имаме нов "най-бърз електромобил в света" и името му е познато, ако следите тази ниша. Японската фирма за производство на автомобили и инженеринг Aspark разработи подобрена версия на своя свръхбърз (и свръхскъп) хиперавтомобил OWL с помощта на италианската Manifattura Automobili Torino и изкара електромобила на писта, където той разви максимална скорост от почти 439 км/ч.

Aspark е компания за автомобилно инженерство и дизайн, основана в Осака, Япония, преди почти 20 години. По време на дейността си тя се фокусира основно върху един конкретен хиперавтомобил - OWL. Аспарк привлича вниманието ни тринадесет години след основаването си, когато пуска прототип на OWL на пистата, за да се опита да надмине времето от 0 до 100 км/ч на второто поколение Roadster на Tesla.

Той спечели с около 1.9 секунди.

Докато все още очакваме появата на готов за производство Tesla Roadster, на пазара се появи ексклузивният хиперавтомобил OWL. В продължение на няколко години той държеше титлата на най-скъпия електрически автомобил в света (по 2.9 млн. евро) - поне докато Automobili Pininfarina не дебютира със своя електрически автомобил Barchetta EV без покрив за 4.4 млн. евро миналото лято.

От началото на ограниченото производство в Италия оригиналният Aspark OWL може да осигури обща мощност от 1980 конски сили (1456 kW), въртящ момент от 1920 Нм и пробег от 400 км. Видяхме хиперавтомобила да обикаля Европа, да стига до Япония, а през март тази година започнаха продажбите му в САЩ.

Тази версия на електромобила остава една от най-бързите в света, като ускорява от 0 до 100 км/ч в час за 1.72 секунди и достига максимална скорост от 413 км/ч (260 мили в час). В резултат на това OWL вече е носител на два рекорда на Гинес в Обединеното кралство: изминаване на осма миля със средна скорост 309.02 км/ч и четвърт миля със средна скорост 318.85 км/ч.

Днес Aspark сподели видеоматериал за новата версия, наречена OWL SP600, която е обявена за най-бързия електрически автомобил в света, след като наскоро достигна зашеметяващата максимална скорост от 438.7 км/ч.

За да докаже, че нейният нов електрически хиперавтомобил е всъщност най-бързият електрически автомобил в света, Aspark документира деня си на пистата заедно с екипа на своя партньор в областта на развойната дейност и инженеринга Manifattura Automobili Torino (MAT), който построи поръчания автомобил в Италия.

Японската компания описва OWL SP600 като "еволюция на оригиналния Aspark OWL", оборудван с поръчкови гуми Potenza Race от Bridgestone. В навечерието на опита за поставяне на рекорд Aspark казва, че е подложила OWL SP600 на специфична кампания за валидиране в аеродинамичен тунел и на няколкодневни тестове на писта с професионалния пилот и победител в 24-часовата надпревара на Нюрбургринг Марк Басенг.

На 8 юни 2024 г. Aspark OWL SP600 постига максимална скорост от близо 439 км/ч в Automotive Testing Papenburg (ATP) в Германия. Тя беше валидирана с помощта на Racelogic V-Box - високопрецизно измервателно устройство, базирано на GPS, предоставено от ATP.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-голямата триизмерна карта на Вселената разкрива идеи за нова теория на физиката (ВИДЕО)