Компанията Precision Neuroscience, която се занимава с мозъчно-компютърни интерфейси, съобщи, че е поставила нов световен рекорд по брой на електродите за улавяне на неврони, поставени в мозъка на жив човек - 4096, с което е надминала предишния рекорд от 2048, поставен миналата година, се посочва в съобщение на компанията.

Голямата плътност на електродите позволява на невролозите да картографират активността на невроните с безпрецедентна разделителна способност, което в крайна сметка ще им помогне по-добре да разкодират мислите в планирани действия.

Precision, подобно на много свои конкуренти, има предварителна цел да използва своя мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) за възстановяване на говора и движенията на пациенти, особено на такива, които са претърпели инсулт или увреждане на гръбначния мозък. Но Precision се отличава от своите конкуренти поради забележителното си отделяне от една от най-известните компании за BCI - Neuralink, собственост на противоречивия милиардер Илон Мъск.

Precision е съоснована от неврохирурга и инженер Бен Рапопорт, който през 2016 г. беше съосновател и на Neuralink. По-късно Рапопорт напуска компанията и през 2021 г. основава конкурентната Precision заедно с трима колеги, двама от които също са участвали в Neuralink.

Според Рапопорт "безопасността е от първостепенно значение", за да се пренесат невронните интерфейси от света на науката в света на медицината.

"За едно медицинско устройство безопасността често означава минимална инвазивност", добави той. Рапопорт отбеляза, че в ранните дни на разработването на BCI "съществуваше схващането, че за да се извлекат богати на информация данни от мозъка, е необходимо да се проникне в мозъка с малки игловидни електроди", каза той. "А те имат този недостатък, че причиняват известно увреждане на мозъка, когато се вкарват в него. Усетих, че е възможно да се извлекат богати на информация данни от мозъка, без да се уврежда мозъкът." Precision е създаден с тази философия - минимална инвазивност, мащабируемост и безопасност, казва той.

Сегашното устройство BCI на Neuralink съдържа 1024 електрода, разположени на 64 проводника, по-тънки от косъм, които се имплантират в мозъка с помощта на хирургически робот. При първия пациент, на когото е поставен имплант, проводниците са вкарани от 3 до 5 мм в мозъчната тъкан. Но през седмиците след операцията 85% от тези проводници се отдръпват от мозъка на пациента, а някои от електродите се изключват поради изместването им. Съобщава се, че Neuralink планира да имплантира проводниците по-дълбоко - на 8 мм - при втория си пациент. Изглежда, че Агенцията по храните и лекарствата на САЩ е дала зелена светлина за тази операция.

Устройството на Precision изобщо не прониква в мозъка, а се поставя върху него. То съдържа поне един жълт филм, за който се твърди, че е с дебелина една пета от човешкия косъм, който съдържа 1024 електрода, вградени в решетъчен модел. Устройството е модулно, което позволява към всяко устройство да се добавят няколко филма. Филмите могат да се поставят върху мозъка по време на минимално инвазивна операция, която изисква изрязване само на тънък процеп в черепа, през който се плъзга жълтото устройство, подобно на лента, според Precision. След това филмът се приспособява към повърхността на мозъка. Обработващият модул, който събира данните от електродите, е проектиран да се намира между черепа и скалпа. Ако се наложи имплантът да бъде отстранен, филмът е проектиран така, че да се плъзне от мозъка, без да причини увреждане.

През април екип неврохирурзи от здравната система Mount Sinai поставя едно от устройствата на Precision, съдържащо четири филма с електроди - общо 4096 електрода - в мозъка на пациент, на когото е направена операция за отстраняване на доброкачествен мозъчен тумор. Докато пациентът спеше с отворен череп, изследователите на Precision използваха четирите си електродни масива, за да запишат успешно подробна невронна активност от площ от около 8 квадратни сантиметра от мозъка.

Тестът на импланта е 14-ият път, в който Precision поставя своето устройство в човешки мозък. От Precision твърдят, че очакват първото им устройство да бъде пуснато на търговския пазар през 2025 г.

Снимка: Unsplash/Precision

Виж още: Ето защо Apple създаде копие на Tetris за iPod, но така и не го пусна