През 2020 г., по време на WWDC, Apple обяви своята функция CarKey. Благодарение на нея шофьорите могат да отключват автомобилите си с U1 чипа на избрани iPhone и Apple Watch модели. За съжаление тази функция имаше много бавно разпространение, тъй като само избрани модели на BMW бяха снабдени с нея. Нов доклад показва, че това е на път да се промени.

Според Марк Гурман от Bloomberg и неговия бюлетин Power On функцията CarKey на Apple е готова за първото си разширение извън BMW. Гурман посочва, че по всяка вероятност моделите от Hyundai и неговата линия Genesis „ще я пуснат до лятото“.

Гурман обръща внимание, че това партньорство за CarKey е „малък обрат, като се има предвид публичната битка на Apple и Hyundai за производството на колата на Apple преди около година“.

В началото на миналата година серия от доклади предполагаха, че сделката между Hyundai и Apple за производството на Apple Car е неизбежна. Малко след това Hyundai и нейното дъщерно дружество Kia Motors отрекоха информацията, че дискутират с Apple самоуправляваща се кола. Hyundai и Kia Motors признаха, че „разговарят с множество компании за разработването на автономни електрически автомобили“. По това време Bloomberg предположи, че тези доклади за партньорството „вбесиха Apple, която пази проекта за разработка в тайна от години и контролира взаимоотношенията с доставчиците с безмилостна ефективност“.

Но да се върнем към технологията: с CarKey шофьорите могат да заменят физическите ключове със своите iPhone-и. Както Apple демонстрира по време на WWDC 2020, можете просто да държите своя iPhone близо до дръжката на вратата на автомобила, за да го отключите с помощта на NFC технология.

След като сте в него, е необходимо да поставите вашия iPhone в NFC четеца или безжичното зарядно устройство, за да стартирате колата. Ако имате iPhone 11 или по-нова версия, дори не е нужно да вадите своя iPhone от джоба си, за да отключите вратите или да запалите колата благодарение на чипа U1.

Ключът за кола не изисква удостоверяване по подразбиране, така че може да работи само с едно докосване. Apple гарантира, че процесът е сигурен и се основава на уникален токен, който се споделя между вашия iPhone и вашия автомобил. iOS използва местоположението ви и информация за Apple ID, за да предотврати измами.

Снимка: Apple

Виж още: VR/AR шлемът на Apple ще закъснее, защото прегрява