Оказва се, че 2022 г. може да не е годината на VR/AR шлема на Apple. Bloomberg съобщава, че Apple е изправена пред множество хардуерни и софтуерни предизвикателства, които могат да отложат дебюта на джаджата до 2023 г.

Според последния доклад Apple работи срещу проблемите с прегряването на шлема, както и с предизвикателствата на камерата и софтуера. Твърди се, че сегашното състоянието на проекта рискува обявяването на шлема да не се случи през юни, както е вътрешно планирано. Ако тези проблеми не бъдат преодолени бързо, Apple се очаква да отложи разкриването до 2023 г.

Шлемът - устройство от висок клас, което съчетава виртуална и разширена реалност - беше насочен за разкриване на годишната световна конференция на разработчиците на Apple през юни, последвано от пускане на пазара по-късно през годината. Но предизвикателствата при разработката, свързани с прегряване, камери и софтуер, затрудняват този календар, казват източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани, защото въпросът е деликатен.

Това може да забави анонса до края на 2022 г. или по-късно, като продуктът ще излезе по рафтовете на магазините до 2023 г.

Тези проблеми произтичат от предизвикателството да се използват процесори на ниво M1 Pro вътре в шлема, като същевременно се поддържат комфортни температури за потребителя. Докладът продължава да представя нови подробности за това, как ще работи устройството и още:

"Apple планира да съсредоточи своята конференция за разработчици през 2023 г. върху изграждането на приложения за виртуална и разширена реалност за устройството, което ще има App Store достъп. Освен това компанията полага друга основа за джаджата, която включва изграждане на поддръжка за устройството в iOS 16, с кодово име Sydney - нова версия на операционната система на iPhone, която ще бъде представена през юни".

Това означава, че Apple все още може теоретично да представи техническите аспекти на джаджата или нейния софтуер, без да показва цялото устройство, още на тазгодишната конференция за разработчици.

Предимството за Apple е, че едва ли е удар за компанията да пропусне пускането на шлема със смесена реалност тази година. Разбира се, Apple се конкурира с Facebook, превърнала се в Meta, и други в това пространство, но това е нова категория за производителя на iPhone. По-важното е, че Apple не иска да си позволи да пусне полуготов хардуер и да провали дебюта му. Проблемите със софтуера могат да бъдат разрешени чрез актуализации, но хардуерът, който се доставя в завършен вид, определя продукта.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Първите в света живи роботи вече могат да се възпроизвеждат. Време за паника? (ВИДЕО)

 

Тагове: