Предците ни най-вероятно са си представяли, че през 2023 година всички ще се движим в летящи превозни средства, високо над пътищата и сградите. В действителност технологичният напредък все още не може да изясни детайли около автономните автомобили, съответно летящите им варианти остават за доста неясното бъдеще. Въпреки това опити се правят и бразилският производител на аерокосмическа техника Embraer е сред тях. Брандът му Eve вече е започнал процеса на сертифициране на новите си самолети. Серийното производство на електрическите превозни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL) все още не е започнало, но Eve вече е натрупала повече от 2770 поръчки за този модел. Преди производството да стартира, разработчикът трябва да получи официален сертификат. Засега няма ясни правила за този сектор, така че компанията очаква властите да постигнат напредък в установяването на официални разпоредби тази година. 


Eve присъства на Нюйоркската фондова борса от май 2022 г. Според вицепрезидента на Eve по услугите и операциите на автопарка Луис Мауад компанията разполага с всички средства, необходими за започване на индустриални и транспортни операции. 
По първоначални оценки общият проект трябва да струва поне 540 милиона долара. Списъкът с инвеститори включва известни марки като United Airlines, Acciona SA, SkyWest Inc, Bradesco BBI, Rolls-Royce, Thales и BAE Systems.  

Снимки: Eve Holding Inc.

Виж още: Този дрон може да бъде вашият ангел хранител в небето