Mercedes-Maybach представи първия си plug-in хибрид тази седмица: седанът S 580 e, който отбелязва нова ера за над 100-годишния производител на луксозни автомобили. Въпреки че е PHEV, Maybach S 580 e получава два пъти по-голям изцяло електрически пробег от петото поколение Prius на Toyotа.

Може би по-важното е, че Maybach ще пусне първия си изцяло електрически автомобил по-късно тази година.

Maybach, ултралуксозната подмарка на Mercedes, известна с това, че продава на императори и крале, банкери и предприемачи, избрани спортисти и звезди, започва нова глава в историята си.

Тъй като Maybach има за цел да създаде „най-доброто от най-доброто“, компанията се грижи за тенденциите и изискванията на потребителите. Емблематичната луксозна марка казва, че „непрекъснато се преоткрива“, докато навлиза в нова електрифицирана ера.

Ръководителят на Mercedes-Maybach Даниел Лескроу обяснява, че седанът S 580 e е повече от хибриден модел. Това е основна стъпка към електрическо бъдеще, като той посочва:

„С нашия първи plug-in хибриден модел ние съчетаваме луксозното изживяване, типично за Maybach, с локално шофиране без вредни емисии в електрически режим на шофиране. Mercedes‑Maybach S 580 e представлява ключова стъпка в трансформацията на нашата наследствена марка в електрическо бъдеще.“

S 580 e е подобрена версия на Mercedes-Benz s580e, споделяйки същото задвижване, но позволявайки шофиране без CO2 емисии за първи път в гамата на Maybach.

С батерия от 28 kWh Maybach S 580 e има изцяло електрически пробег от около 100 км, достатъчен за придвижване из града или изпълнение на поръчки с мощност на електрическото задвижване от 110 kW (150 к.с.).

По стечение на обстоятелствата първият Plug-in хибрид на Maybach може да измине почти двойно по-голям обхват от петото поколение Prius на Toyota с „модернизирани“ 60 км само на електричество.

S 580 e разполага с максимална електрическа скорост от около 140 km/h и може да зарежда от напълно изтощена батерия до 100% за около 30 минути с 60 kW DC бързо зарядно устройство. Въпреки това изглежда, че може да има още какво да очакваме от Maybach, включително първото им изцяло електрическо превозно средство. Лескроу добави по време на изданието: „Ще представим първия си напълно електрически модел още през 2023 г.“.

S 580 e първоначално ще бъде пуснат в Китай, последван от Тайланд, Европа и други страни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво предвижда един от най-влиятелните трендспотъри в света за следващата година