Автомобилната индустрия има мечта за „милиони километри“ на електрически превозни средства, но съвсем скоро тя може и да ни се стори леко скучновата. Основната цел е да бъдат изградени батерии, способни да се презареждат отново и отново толкова пъти, колкото е необходимо, за да достигне милиони километри, без да губи способността си да поддържа заряд.

Този път сме по-заинтересовани от авангардната версия на квантовата физика на батерия, която може да издържи милиони километри между зарежданията.

Това на практика би премахнало необходимостта повечето водачи на превозни средства изобщо да зареждат батериите си. Дори собствениците на коли за интензивна употреба могат просто да отидат в магазина за рутинна поддръжка на всеки две години, за да заредят батериите си.

Квантовите батерии са теоретична технология, която би използвала квантовата физика, за да създаде единици, способни да държат огромни количества енергия и да се зареждат невероятно бързо. Има многобройни екипи от учени, работещи в университети, стартиращи компании и корпоративни лаборатории по целия свят, за да разработят квантови батерии, и съдейки по набора от скорошни научни статии по темата, научната общност като цяло изглежда смята, че сме на прага на пробив.

Дали това означава, че квантовите батерии ще се появят след месец или десетилетия, остава да видим.

За тази цел компании като IBM и Mercedes Benz работят заедно за създаването на квантови изчислителни системи, способни да симулират молекулярните взаимодействия вътре в батерията.

Това може да доведе до по-добри батерии от всички видове в близко бъдеще, вариращи от батерии за мобилни телефони, които се зареждат по-бързо и издържат по-дълго, до електромобили с разширен обхват и дори по-добро индустриално енергийно инженерство и използване на енергия.

Квантовите батерии са дори по-сложни от обикновените батерии. Една от големите идеи, които учените изследват по пътя си към разработването им, включва концепция, наречена „суперабсорбция“. Традиционните батерии работят на интуитивен принцип: колкото по-големи са те, толкова повече време обикновено отнема зареждането им.

Със свръхабсорбцията обаче квантовите батерии биха обърнали сценария. Колкото повече молекули опаковате в батерия със суперабсорбция, толкова по-бързо се зарежда. Това означава, че батерия с размерите на сграда ще се зарежда по-бързо от тази с размерите на мобилен телефон - а от тук възможностите наистина са безкрайни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Студенти от Русенския университет изминаха 108 км с 1 куб.м водород на Shell Eco-marathon в Нидерландия