Porsche не си играят, когато става въпрос за електрически велосипеди. Не само че германският автомобилен производител вече пусна своя собствена линия, но сега стана ясно, че Porsche са закупили още една компания в индустрията за електрически велосипеди. Този път в полезрението на автомобилния класик попаднаха новаците от Fazua.

Може да не ги познавате по име, но има шанс да сте виждали една от 40-те различни марки електрически велосипеди, които носят техните двигатели.

Докато електродвигателите на велосипеди често напомнят за големи играчи като Bosch, Brose, Bafang, Shimano и Yamaha, Fazua са разработили може би най-иновативните електрически задвижващи системи от всички.

Това е така, защото двигателите на Fazua със средно задвижване всъщност могат да се свалят от електрическия велосипед заедно с батерията. Това позволява на колоездачите да премахнат по същество цялото допълнително тегло на електронния велосипед, когато искат да го карат сами, без помощ или допълнително тегло.

Сделката предвижда Porsche да закупи първоначалните 20% собственост на компанията за неразкрита сума, с опцията да закупи достатъчно допълнителни акции, за да постави Porsche в мажоритарна собственост на компанията.

Porsche също така обяви, че установява стратегическо партньорство с Ponooc: холандска инвестиционна компания, която е специализирана в решения за устойчива енергия и мобилност. Според информацията предстои създаването на още две предприятия.

Porsche вече пусна двойка електрически велосипеди от висок клас под собствената си марка. Освен това наскоро закупи контролния пакет акции в компанията за скъпи електрически планински велосипеди Greyp, която е разработена от производителя на електрически хиперавтомобили Rimac.

Електрическите велосипеди може да са най-новият електрически фокус на Porsche, но далеч не са първият на марката. Изцяло електрическият Porsche Taycan беше представен през 2019 г. като първия електрически спортен автомобил на марката.

Почти 40% от автомобилите, доставени от Porsche в Европа миналата година, са изцяло електрически или хибридни. В световен мащаб тази цифра е почти 25%.

Снимка: Porsche

Виж ощеA'Design Awards & Competition - участвайте в най-престижното състезание за дизайн!