Tesla Model 3 беше първата масова е-кола и все още се котира по-високо от всички останали предложения на пазара. За да я развие, компанията инвестира значително, включително в голямата фабрика в Невада, където заедно с Panasonic прави батерии за Tesla Model 3. От 2020 г. Tesla Model 3 се произвежда и в завода в Шанхай.

Всичко това очевидно дава резултат и колата се превръща в лидер на пазара за е-возила, и то с голяма разлика.

По данни на EV Sales Blogspot, който следи продажбите на е-коли в света от доста време, през 2020 г. от Tesla Model 3 са били продадени точно 365 240 бройки. Това е достатъчно, за да има колата пазарен дял от 12 процента и за втора поредна година да е номер 1.   

На второ място с 4 процента е китайската Wuling HongGuang Mini EV – много малка и евтина кола за градски нужди, която не е сравнима с Tesla Model 3. По-нататък топ 5 се допълва от Renault Zoe, Tesla Model Y и Hyundai Kona.   

Именно Renault Zoe Е най-сравнима с Tesla Model 3 и затвърждава мястото на колата като предпочитана алтернатива.

През тази година Tesla трябва да стартира производството на своя електрически SUV Tesla Model Y, което означава, че той може да се превърне в новата най-продавана е-кола за 2021 г.

Очакваме тази година в класацията да се намесят още VW ID.4 и Mustang Mach-E, както и китайските Xpeng и Nio, които също да достигнат шестцифрени продажби. 

Снимка: shutterstock

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

Тагове: