След по-ранен доклад днес от корейския вестник Dong-A, CNBC вече потвърждава партньорството между Apple и Hyundai / Kia Motors. Според новата информация двете компании са близо до финализиране на голяма сделка, която ще доведе до производството на отдавна обсъжданата Apple Car.

Миналия месец Hyundai Motor потвърди, че компанията води преговори с Apple, въпреки че не разкри причините за това. По това време слуховете предполагаха, че Kia Motors - която е собственост на Hyundai - ще помогне на Apple да произведе първата Apple Car.

Нов доклад на CNBC казва, че Apple Car ще се произвежда в съоръжение на Kia в Уест Пойнт, Джорджия. Apple и Hyundai са близо до сключване на сделка, която може да струва около 3.6 милиарда долара според корейския вестник. Ако слуховете са верни, производството на първия електрически автомобил на Apple ще започне през 2024 г.

Въпреки това, докато Hyundai е основният партньор на Apple при изграждането на Apple Car, базираната в Купертино компания също преговаря с други производители на автомобили според запознати източници.

Интересното е, че докладът твърди, че първото електрическо превозно средство с марката Apple ще бъде напълно автономно. Източник на CNBC, запознат с въпроса, казва, че „Apple Cars няма да бъдат проектирани да имат шофьор“.

Наличието на напълно автономна кола, макар и невъзможно, изглежда изключително амбициозен план - особено ако вземем предвид графика за пускане след 3-4 години.

Първите слухове за Apple Car датират от 2015 г. и оттогава Apple наема автомобилни инженери и придобива стартъпи, свързани с бизнеса с електрически автомобили. Компанията обаче никога не е обсъждала публично плановете си за производство на нова кола.

Снимка: shutterstock

Виж още: Първият гъвкав смартфон на Xiaomi вече пътува в метрото